Crònica
Societat 09/09/2020

Son Gotleu rep el confinament entre la rebel·lia i la resignació

Veïns del barri expliquen com veuen les noves mesures restrictives anunciades pel Govern

Kike Oñate
3 min
Joves en un banc del barri de Son Gotleu.

PalmaDaouda Dieye no es pot permetre quedar confinat al seu barri. "Només m'he pres un cafè en tot el dia, visc amb el mínim i necessit sortir al carrer per cercar feina", diu aquest senegalès que va arribar en pastera a Espanya el 2006. La història de Dieye és compartida per altres residents d'origen subsaharià que viuen al barri palmesà de Son Gotleu i seuen en un banc a prop de la plaça Orson Welles. Saben que a partir de divendres a les 22 h quedaran confinats durant almenys 15 dies, sense poder sortir de la seva zona bàsica de salut si no és per causes justificades. "La meva dona i jo no tenim feina i no rebem cap ajuda; si ens tanquen, no sé com viurem", amolla un.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha anunciat aquest dimecres que el Govern confinarà la zona bàsica de salut de Son Gotleu, que inclou aquest barri i els de Can Capes, la Soledat Nord i una part de Son Canals. Els veïns de Son Gotleu han rebut les noves mesures entre rebel·lia i resignació. Tot i això encara hi ha alguns veïns, com Liang Fang -que regenta un basar a la zona afectada- que encara no saben res de les noves restriccions, hores després que s'hagin anunciat. "Al vespre ho veig bé; em fa por que hi hagi tants casos positius de coronavirus a la zona", comenta, i lamenta que malgrat que molts dels clients porten mascareta, la solen dur penjada.

Una família passejant per Son Gotleu.

Mentre duri el confinament de la zona els locals hauran de tancar a les 22 h i Imraen, que és propietari d'una botiga de menjar ràpid, comenta que "la mesura és bona", malgrat que sap que hi perdran doblers. Afegeix que no serà un problema si tots els botiguers de la zona estan obligats a tancar.

El portaveu de l'associació de veïns de l'Alzina de Son Gotleu, Juan Muns, dubta de la viabilitat de les noves limitacions del Govern i diu que "ja poden tancar carrers i posar multes que molts no ho respectaran". "Crec que confinar la barriada serà complicat", assegura, i afegeix que alguns coneguts l'han advertit que continuaran fent vida com fins ara. Regina Noval, una jubilada que passeja pel carrer d'Indalecio Prieto, en canvi, diu que qualsevol decisió bona per a la salut pública "és positiva". Ángeles Cobo treballa fa 20 anys en una botiga de roba i, tot i no viure al barri, veu bé la decisió de l'Executiu perquè coneix molta gent que es queixa del renou i l'ambient nocturn.

Residents al parc d'Orson Wells.

Un dels membres d'un grup de col·legues de la zona que s'incorporen a la conversa amb els africans adverteix: "no tenim por, aquí els esperam", referint-se a la policia. Un veí de 33 anys que prefereix que no es publiqui el seu nom, repeteix que "el virus no és intel·ligent". Creu que el confinament per barris "no té sentit" perquè el covid-19 continuarà afectant els seus fills quan vagin a l'escola. "Si ens tanquen a tots, ho veig bé; també haurien de fer tests a tothom", afirma. A més, diu que els futbolistes i els cantants, que "tenen molts doblers perquè miram el que fan", haurien de donar ajudes a la gent.

Lucas Fernández, de 17 anys, no viu a Son Gotleu però té amics del barri i sovint hi va. "La gent del carrer no és conscient de la situació que vivim; és una pandèmia". Veu bé que es confini la zona, però opina que "és injust per als que viuen al dia perquè necessiten sortir al carrer".

stats