Societat 07/01/2022

El confinament dispara el joc online i els videojocs

El pòquer va ser el que més va créixer, segons una enquesta del Ministeri de Sanitat

C. Bellver/ E. Navarro
2 min
L’any 2020 el joc online va créixer amb un 8,5% més de comptes nous.

Palma/BarcelonaLa pandèmia ha fet créixer l’addicció al joc. Una enquesta del Ministeri de Sanitat certifica que durant el confinament va pujar fins a un 30% el consum de jocs de cartes online amb aposta i que el pòquer va ser el que va augmentar més. També alerta que un 9% dels menors d’entre 14 i 17 anys que varen respondre l’enquesta presentaven un possible trastorn per videojocs, una xifra que en adults es reduïa al 6,9%. 

En global, els informes sobre el mercat del joc estatal reflecteixen que l’any 2020 el joc online va créixer amb un 8,5% més de comptes nous, mentre que el sector que va disparar els ingressos va ser el del pòquer: un 36%. El bingo online i els jocs de casino en línia ho varen fer un 33% i, per primer cop en 5 anys, varen caure els guanys del sector de les apostes esportives, concretament un 3,5%. Segons la patronal Cejuego, el 2020 el joc online va representar un 13,7% del total de joc real (quantitats jugades menys premis abonats), mentre que la xifra “normal” s’hauria situat en una forquilla del 7,5% al 8%.

“De cada 10 pacients nous que ens arriben, 7 tenen problemes amb el joc online”, adverteix Marta Sancho, de la unitat de Conductes Addictives de l’hospital de Sant Pau, que descriu que el perfil del malalt de joc patològic “s’ha rejovenit” en els darrers anys a causa del joc online. I és que alguns estudis parcials d’àmbit estatal situen la prevalença del joc patològic en adolescents per sobre del 2%, és a dir, per sobre de la dels adults. 

El salt dels videojocs a les apostes

La quarta tipologia de joc amb diners més consumida durant el confinament, segons el Ministeri, varen ser les anomenades caixes botí, també conegudes com a loot boxes, recompenses que els jugadors reben a través de micropagaments per aconseguir nous personatges, tresors o habilitats de manera aleatòria, sense saber què ni quan els tocarà. Aquest element de sorpresa és el que assimila les caixes botí a les apostes amb diners i fa que siguin potencialment addictives. “Veiem una relació directa entre aquestes recompenses i la possibilitat que siguin un precipitador de conductes ludopàtiques”, adverteix Josep Lluís Matalí, coordinador de la unitat de conductes addictives de Sant Joan de Déu. La literatura científica recull una dotzena d’estudis que certifiquen que les loot boxes comparteixen amb els jocs d’atzar característiques estructurals i psicològiques. És més, el darrer d’aquests estudis, publicat al Regne Unit, estableix una correlació entre les caixes botí i els problemes d’addicció a les apostes.

stats