Societat 01/09/2021

La comunitat musulmana, decebuda amb el pla d'Educació d'incloure la religió islàmica a l'escola

Oferir tres centres "suposa una desigualtat per a més d'un miler de menors", segons l'associació de dones musulmanes La Iniciativa

2 min
Una mare amb els seus fills a la tornada de l'escola.

PalmaLa comunitat musulmana de les Balears està decebuda amb el pla pilot que engegarà Educació aquest curs 2021-22 per incloure l'assignatura optativa de religió islàmica a les escoles públiques de ses Salines, la Colònia de Sant Jordi i Lloseta. El fet d'oferir tres centres educatius i no més "deixa en total desavantatge i en condició d'absoluta desigualtat més d'un miler de menors", defensen des de l'associació de dones musulmanes La Iniciativa.

L'entitat assegura que les famílies senten "rebuig i menyspreu" per part de la Conselleria i sostenen que incloure la matèria dins l'educació pública "no és cap tracte de favor, només s'ha d'aplicar la llei i complir amb els acords que es varen firmar fa gairebé 30 anys". A més, consideren que "no es pot implantar un pla pilot d'una assignatura que fa anys que funciona a la resta d'Espanya".

Així mateix, La Iniciativa denuncia que el pla "avantatja uns alumnes respecte dels altres" i argumenta que s'haurien d'haver escollit els centres que més demanda presentaven. "Els tres col·legis de Palma que més demanda acumulaven no oferiran la matèria, han quedat oblidats", remarquen. En aquesta línia, defensen que haver reduït a tres el nombre de centres on es podrà cursar l'optativa també pot provocar un efecte cridada.

D'altra banda, l'associació assegura que els professors que han d'impartir religió islàmica a les escoles també "parteixen en desavantatge", perquè ja ha començat el curs escolar "i la borsa encara no s'ha fet pública". El president de la Federació Islàmica a les Illes, Mahfouz Abumahfouz, prefereix no fer-ne valoracions fins que la Comissió Islàmica d'Espanya rebi la petició de professorat per part de la Conselleria. Així i tot, mostra desacord amb Educació pel pla pilot i afirma que "és el nostre dret i continuarem lluitant per aconseguir-lo". Abumahfouz aclareix que no tenen voluntat de generar confrontació, que "respecten" la feina feta pel Govern i que tenen la voluntat de "continuar treballant junts" per arribar a un consens.

Cal dir que un 17% dels alumnes musulmans que volen cursar religió islàmica als centres públics de les Illes Balears ho podrà fer aquest curs. La Conselleria d'Educació ha rebut devers 900 sol·licituds i el pla pilot que s'engegarà enguany preveu oferir 150 places. "Hem estat prudents, volem anar a poc a poc", va defensar dimarts el conseller d'Educació, Martí March, que va expressar la voluntat que no es generin "conflictes ni divisions" en una decisió que "només aplica una norma".

Els infants tenen dret a l'ensenyament de la religió islàmica a totes les comunitats autònomes per una llei estatal del 1992, sorgida d'un acord de col·laboració amb la Comissió Islàmica d'Espanya. La Conselleria va signar, el 2019, un conveni amb la Comissió Islàmica d'Espanya perquè s'introduís l'assignatura de religió islàmica a un màxim de deu centres de les Illes Balears el curs 2020-21. Per la pandèmia, aquest pla pilot es va posposar i finalment es posarà en marxa enguany i als tres centres esmentats. Calculen que s'hauran de contractar dos professors per impartir la matèria.

stats