Societat 30/08/2021

Ses Salines, la Colònia de Sant Jordi i Lloseta: els tres llocs on s'impartirà religió islàmica aquest curs

La Federació Islàmica s'oposa a la decisió perquè considera que no es cobreix la demanda de totes les famílies que volen l'assignatura

2 min
El coronavirus atura l’entrada de l’islam a l’escola

PalmaLa religió islàmica entrarà finalment a l'educació pública de les Illes Balears aquest curs. Ho farà a tres escoles: el CEIP Ses Salines, el CEIP de la Colònia de Sant Jordi i el CEIP Es Puig de Lloseta. La Conselleria d'Educació es va reunir divendres amb la Federació Islàmica de les Illes Balears per explicar-los el pla pilot. Per ara, encara no se sap quantes places es podrien oferir a cada centre ni a quins cursos, però ja és segur que la matèria s'impartirà a partir de setembre.

Fonts de la Conselleria expliquen a l'ARA Balears que s'han seleccionat aquests tres centres educatius perquè les poblacions tenen una alta demanda per part de famílies musulmanes, però no tan gran com perquè s'alterin els processos d'inscripció. Així, han volgut evitar que hi hagi un "efecte crida", que molts alumnes canviïn de centre per poder cursar la matèria i que es pugui generar una guetització.

Per part seva, la Federació Islàmica està estudiant la decisió amb la comissió tècnica que aplega totes les federacions a escala estatal. Així i tot, el president de l'entitat a les Illes, Mahfouz Abumahfouz, avança que no estan d'acord amb el pla perquè l'oferta no dona resposta a totes les famílies musulmanes que demanen l'assignatura. "És un dret dels alumnes i la Conselleria no accepta que els infants tinguin aquest dret", denuncia.

Cal recordar que Educació volia introduir la matèria el curs passat, però finalment ho va posposar per la pandèmia de coronavirus. Havia previst oferir-la a un màxim de deu centres i calculava que hi havia devers 300 famílies interessades, però Abumahfouz assegura que són "moltes més" i recorda que hi ha més de 8.500 alumnes musulmans a l'Arxipèlag.

La selecció dels professors seguirà el protocol que s'implementa amb la religió catòlica. La Comissió Islàmica d'Espanya presentarà una llista a la Conselleria d'Educació amb els seus candidats a impartir l'assignatura, de la mateixa manera que el Bisbat ho fa cada any amb els professors de religió catòlica. El professorat ha de complir els mateixos requisits: titulació superior, màster de professorat i titulació de català de nivell C.

Ara com ara, les Balears i Múrcia són les úniques comunitats que encara no han inclòs la religió islàmica com a optativa dins els centres públics. Catalunya va ser la darrera a introduir-la, el curs 2020-21, en algunes escoles de les províncies de Barcelona, Baix Llobregat, Girona i Tarragona. "Gairebé a tot Espanya es fa l'assignatura; som els darrers", remarca el president de la Federació.

Un acord del 1992

"Fa 29 anys que esperam aquest dret", reclama Abumahfouz. I és que els infants tenen dret a l'ensenyament de la religió islàmica a totes les comunitats autònomes per una llei estatal del 1992, sorgida d'un acord de col·laboració amb la Comissió Islàmica d'Espanya. A més, l'article 27 de la Constitució estableix que els poders públics "han de garantir el dret dels pares perquè els seus fills rebin formació religiosa i moral d'acord amb les seves pròpies conviccions".

stats