Societat 25/02/2020

La compra d'unes cases a Calvià destapa un frau de deu milions d'euros per fitxatges ficticis de futbolistes

La Guàrdia Civil i l'Agència Tributària investiguen el cas a les Balears i set comunitats autònomes més

Ara Balears
2 min
L'Agència Tributària inicia les devolucions de 235 milions d'euros a contribuents de les Illes

PalmaLa Guàrdia Civil i l'Agència Tributària investiguen cinc persones per delictes fiscals i de blanqueig de capitals per fer fitxatges ficticis de jugadors a través d'una coneguda agència de representació de futbolistes a escala europea. L'operació, anomenada Lanigan, es va iniciar el 2017, quan les autoritats varen descobrir que dos agents havien comprat unes luxoses cases a Calvià, i es calcula que aquests podrien haver introduït més de deu milions d'euros al país per mitjà d'aquestes pràctiques.

Les investigacions, que estan coordinades per l'Oficina Nacional d'Investigació de Frau (ONIF) i l'oficina mòbil de l'Europol, s'han duit a terme a les Illes Balears, Catalunya, Madrid, Andalusia, Astúries, el País Basc i Galícia. Segons la Guàrdia Civil, actualment hi ha cinc persones investigades i desenes més declaren com a testimonis. A més, a causa de la repercussió internacional, s'ha demanat col·laboració a diversos països.

Arran de la compra d'aquests habitatges a Mallorca, es va fer un seguiment de l'origen dels doblers a escala internacional i els investigadors varen descobrir que els agents formaven part d'una organització criminal que controlava diversos clubs de futbol de països com Sèrbia, Xipre o Bèlgica. A través de diversos mitjans i les filtracions conegudes com a Football Leaks varen constatar que gràcies a aquestes pràctiques obtenien grans beneficis i generaven, a més, danys econòmics per als clubs i els seus estats, atès que evadien els impostos.

Segons la Guàrdia Civil, els dos agents investigats inicialment varen introduir presumptament a Espanya més de deu milions d'euros per adquirir cases, iots i "mantenir el seu elevat nivell de vida". També s'ha pogut saber que en la introducció dels doblers ha jugat un paper molt important un despatx d'assessorament fiscal ubicat a Malta. S'acusa els seus treballadors d'ocultar les quantitats econòmiques i introduir-les i de deslocalitzar fiscalment els responsables per evitar el pagament d'impostos a Espanya.

La Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada va iniciar la investigació i posterioment va ser dirigida pel jutjat Central d'Instrucció 3 de l'Audiència Nacional. En el seu desenvolupament hi han participat prop d'un centenar d'agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària.

stats