Societat 21/09/2020

El comitè de vaga de l'EMT xifra el cost de les seves reivindicacions en 101.000 euros

Els sindicats desmenteixen que les demandes impliquin una despesa de 12 milions, com afirma l'Ajuntament de Palma

Ara Balears
3 min
Imatge de la vaga de xofers de l'EMT / ISMAEL VELÁZQUEZ

PalmaEl comitè de vaga de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) ha desmentit "rotundament" que les reivindicacions laborals que proposen suposin una despesa de 12 milions d'euros per a l'Ajuntament de Palma, com assegura la direcció de l'empresa pública. "Menteixen descaradament", han afirmat els sindicats en un comunicat on calculen que el cost seria d'uns 101.000 euros, i diuen que l'empresa s'ha estalviat 200.000 euros amb l'aplicació de la "jornada irregular".

Dels 16 "punts de conflicte" on resumeixen les peticions que fan a la direcció de l'empresa, el comitè assenyala que només en dos casos caldria invertir doblers. Calculen que el cost de tornar als treballadors les vacances i permisos retribuïts del 2018 i el 2019 que l'empresa va obligar a agafar durant l'estat d'alarma o que va donar per caducats seria d'uns 100.000 euros. Els altres 1.000 euros corresponen a la reclamació perquè l'empresa aboni els imports descomptats a deu conductors que es varen negar a sortir de la feina amb els busos sense mampares i sense mascareta entre el 14 i el 16 de març.

Els treballadors al·leguen que amb l'aplicació de la distribució irregular de la jornada, l'empresa s'ha estalviat més de 200.000 euros en salaris. Reclamen que aquesta jornada, aplicada de manera "unilateral" per part de la direcció el 28 de març, acabi el 15 de novembre i que els treballadors que a partir d'aquesta data hagin compensat la jornada irregular, comencin a cobrar el temps extraordinari que han fet tal com estableix el conveni col·lectiu.

Tampoc veuen cap necessitat de despesa pel que fa a la petició d'instal·lar banys al final de la línia que cobreixen els conductors i que siguin netejats cada dia perquè és el "deure" de la direcció. L'abonament dels complements de liquidació i el cobrament descomptat de les nòmines de març i abril d'enguany tampoc no suposa cap cost addicional perquè el comitè considera que està pressupostat que els treballadors cobrin.

Els sindicats rebutgen que recuperar les línies 9 i 31 eliminades des de l'estat d'alarma suposi cap despesa per a l'EMT perquè ja funcionaven abans i ja estan pressupostades. La mesura, en tot cas, suposa donar feina a quatre treballadors que estan a casa seva i moure dos busos aturats a les cotxeres, segons el comitè. També reclamen recuperar la resta de línies suprimides durant l'estat d'alarma.

Garantir la incorporació de les persones que han obtingut les 140 places en la convocatòria de consolidació de feina de conductors de l'any passat a mesura que l'EMT els necessiti tampoc no té cap incidència en la massa salarial de l'empresa. En la mateixa línia, creuen que no suposaria cap despesa que els treballadors que es vulguin jubilar parcialment comencin a descomptar el 25% del treball que han de fer fins a la jubilació ordinària des del dia que compleixin l'edat legal. De fet, el comitè indica que suposaria complir el conveni i la Llei de la Seguretat Social.

Respecte del sotmetiment a arbitratge de la modificació de les condicions de feina dels treballadors del taller, el comitè diu que és un tràmit que és gratuït. Consideren que fer una nova convocatòria de consolidació de treball per als auxiliars del taller tampoc no suposaria cap despesa perquè no s'incorporarien fins el 2022.

El comitè defensa que tampoc implicaria cap inversió el fet de garantir els canvis en els torns de vacances i dies lliures entre els conductors ni entregar al comitè d'empresa els llistats de les hores extres que es varen fer a l'abril i el maig d'enguany. Ja que el comitè creu "improbable" la concessió al grup transport Ruiz de la línia L199, que cobreix el corredor de Cala Major, reclama a l'Ajuntament que es comprometi per escrit a no autoritzar cap altra concessió similar. Això no tindria cap cost perquè només cal un certificat, segons diuen.

Finalment, el comitè assegura que tampoc no implicaria cap despesa que els dos contractes de duració indefinida "fets a persones de confiança de l'empresa que han ingressat sense haver passat per un concurs i una oposició" es transformassin en contractes de duració determinada. De fet, apunten que podria suposar "prevaricació" per incomplir la llei sabent que no es podia fer.

stats