El comitè de vaga de l'EMT denuncia en un jutjat que la direcció no els va deixar entrar a les cotxeres

Els representants sindicals diuen que aquest fet vulnera el dret de vaga

El comitè de vaga de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) ha denunciat aquest dijous al Jutjat d'Instrucció número 2 de Palma que la direcció de l'empresa no els va deixar entrar a les cotxeres per informar els conductors sobre les aturades que aquesta setmana afecten el servei. També volien comprovar si els autobusos duien el cartell de "servei mínim" perquè una vegada estiguessin fora de les instal·lacions no es podria comprovar, segons diu la denúncia, que està dirigida contra el gerent de l'EMT, Mateo Marcús, i la directora de Recursos Humans, Trinidad Aguilera. 

Els membres del comitè varen anar a les cinc de la matinada de dilluns, 7 de setembre –quan es va fer la primera aturada de la setmana–, a les cotxeres de l'EMT per fer aquestes comprovacions sense cap problema. En canvi, dimecres 9, durant la segona jornada d'aturades, el comitè va advertir que la direcció no els havia deixat accedir-hi, però fonts de l'Ajuntament de Palma ho varen desmentir i asseguraren que sí que es va permetre que hi entrassin els membres del comitè de vaga i d'empresa. Les mateixes fonts, però, varen explicar que s'hi va restringir el pas als xofers que no treballaven aquell dia.

A través d'un vídeo, el comitè de vaga va documentar que a l'entrada de la cotxera de l'EMT hi havia dos furgons de la Policia Nacional i dos vehicles de la Policia Local de Palma. A la denúncia especifiquen que la policia no els va deixar passar. 

Les negociacions no avancen

El regidor de Mobilitat i president de l'EMT, Francesc Dalmau, ha fet una crida als sindicats de l'empresa perquè desconvoquin l'aturada prevista entre les 8 i les 10 h i les 18 i les 20 h de divendres i la vaga indefinida que començaria a partir del 14 de setembre en cas de no arribar a un acord. "Si ho volen, ens podem seure demà mateix", ha assegurat Dalmau en un comunicat. Contràriament, però, fonts del comitè de vaga consultades per l'ARA Balears diuen que no s'ha avançat res en les negociacions i que "ni tan sols s'han posat en contacte amb nosaltres".

D'altra banda, Unides Podem a l'Ajuntament de Palma s'ha reunit aquest dijous amb els sindicats de l'EMT USO, UGT i SATI. "Després de tot el que han fet els treballadors públics aquest darrer any, no els podem deixar enrere i instam els responsables de l'EMT a reunir-se com més prest millor amb els treballadors per arribar a un acord i poder posar fi a la vaga", segons ha dit en un comunicat el coordinador general d'Esquerra Unida, Juanjo Martínez, que forma part d'Unides Podem. 

La coportaveu de la formació morada i regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI a Cort, Sonia Vivas, també ha assegurat que donen suport a la vaga perquè "són reivindicacions justes, coherents i lícites". Per això, segons ha afirmat en el comunicat, ha demanat entesa entre ambdues parts.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF