Els comerciants del passeig de Gràcia comparen els saquejos amb la Nit dels Vidres Trencats

Els sectors afectats xifren els danys materials en 750.000 euros i exigeixen responsabilitats polítiques pels aldarulls

2 min
La botiga de Nike al passeig de Gràcia, l'endemà dels saquejos.

Barcelona“Ahir Barcelona va tenir la seva pròpia Nit dels Vidres Trencats”. Comerciants, hotelers i empresaris catalans han expressat aquest diumenge en bloc la seva condemna als saquejos que es van produir ahir al centre de Barcelona després de la cinquena nit de manifestacions contra l’empresonament del raper Pablo Hasél. 

Luis Sans, president de l’Associació Amics del Passeig de Gràcia, ha comparat directament els aldarulls amb la Nit dels Vidres Trencats, durant la qual el 1938 es van produir a l’Alemanya nazi diversos episodis de violència contra la població jueva amb desenes de morts. “Barcelona i París lideren a Europa la capitalitat de la guerrilla urbana. No ho podem acceptar amb fatalisme. Demanem contundència als dirigents i que no tinguin por de l'ús legítim de la força per part de la nostra policia”, ha dit.

Els sectors afectats calculen que van ser víctimes d'"actes vandàlics" més de 75 establiments del passeig de Gràcia, dels quals 60 eren comerços. Sans ha assegurat que les protestes van deixar un rastre de 100 vidres trencats i més de 300 pintades als diferents locals d’aquest carrer comercial de luxe. Així doncs, ha estimat els danys materials en 750.000 euros i ha remarcat l’impacte dels saquejos en la imatge de Barcelona com a “ciutat pacífica”. “Aquests aldarulls ja es veien a venir i la passivitat dels polítics no preveia que la cosa anés bé”, ha lamentat el també propietari de la botiga de roba Santa Eulàlia.

Reunides a la seu de Foment del Treball, entitats del sector hoteler, la restauració i el comerç han presentat un manifest conjunt per exigir responsabilitats polítiques davant els fets dels últims cinc dies. “Ens veiem obligats a fer una crida a la responsabilitat de tots els irresponsables que justifiquen els aldarulls que, a més dels greus danys causats a la propietat pública i privada, comprometen el futur de la ciutadania de Catalunya”, ha afirmat Josep Sánchez Llibre, president de la patronal de la gran empresa catalana.

"Ja n'hi ha prou, fins aquí hem arribat" 

Els sectors afectats han exigit a la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona que donin “suport amb la màxima contundència” als cossos de seguretat i han lamentat que els Mossos d’Esquadra van haver d’actuar “amb una mà al darrere”. “No se’ls ha donat tot el suport institucional perquè es puguin plantejar fer una feina eficient i més eficaç”, ha criticat Sánchez Llibre. El representant dels empresaris no ha demanat dimissions de càrrecs concrets del Govern, però ha urgit els responsables polítics que “es posin les piles". “Ja n’hi ha prou, fins aquí hem arribat”, ha reblat.

El manifest conjunt també llança acusacions contra els “irresponsables” que exposen “mil i un arguments per justificar l’exercici de la violència” en el cas de la crema de contenidors, el llançament de pedres o el saqueig de comerços. Sánchez Llibre ha fet servir el mateix adjectiu per referir-se a aquells als quals “no sembla preocupar gaire que els seus fills estiguin destrossant la reputació de Catalunya com a terra d'inversió i progrés, i comprometent el seu futur”. La patronal ha insistit que les protestes tindran un impacte negatiu en el comerç i la inversió estrangera i ha exigit “l’aplicació estricta de la llei” per als autors dels fets.

stats