Les collidores d'oliva del 1932 i tres mestres republicanes ja tenen una plaça i carrers propis a Calvià

De les docents, Maria Herrero ja tenia un carrer amb el seu nom per haver estat represaliada pel franquisme

Les dones collidores d'oliva que el 1932 varen fer vaga en contra de les pèssimes condicions laborals que patien, i les dues mestres republicanes Maria Calabuig Tomàs i Maria Salvador Senchermés ja tenen el seu reconeixement als carrers del poble de Calvià. La que fins ara havia estat la plaça Nova de la vila es dirà plaça de les Collidores d'Oliva, en memòria de les vaguistes i les seves reivindicacions, mentre que el tram ampliat del carrer Can Marçal recordarà una de les docents i la Travessia del mateix nom l'altra dona. Els canvis de denominació han estat publicats al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

De les mestres cal dir que Maria Salvador no va renunciar al seu ideari republicà i pedagògic durant el franquisme i el va continuar exercint a les aules sense que les autoritats ho sabessin. En el cas de Maria Calabuig i Maria Herrero –que ja tenia un carrer amb el seu nom–, varen ser represaliades pel nou règim dictatorial. 

L'historiador local Manel Suárez ha documentat les dues històries a La vaga de les collidores d’oliva de Calvià el 1932  La història silenciada. Calvià i es Capdellà, 1936. L’Assemblea Jove de Calvià el va convidar l’estiu de 2017 a fer una xerrada sobre les vagues de dones al municipi durant el primer terç del segle XX i a partir del material recollit per la conferència va escriure el primer llibre. L'altra publicació és fruit d'una llarga investigació que va requerir molts anys.

Les dues iniciatives per canviar els carrers les va presentar la legislatura anterior el regidor d'Esquerra Oberta Rafel Sedano, que ara és tinent de batle de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Calvià. La proposta del canvi de nom dels carrers surt entre veïns del poble amb el suport de l'Obra Cultural Balear del municipi, l'Associació de Mares i Pares i altres entitats de Calvià. Sedano va traslladar la iniciativa al ple, on va ser aprovada.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF