Societat 13/09/2023

El Col·legi de Docents respon a les al·legacions als seus estatuts: "Es basen en legislació inexistent"

Filòsofs, científics, químics i biòlegs varen argumentar defectes de forma, així com intromissió en les seves competències

2 min
Una de les argumentacions del Col·legi Professional de Docents de les Illes Balears

PalmaEl Col·legi Professional de Docents (CPDIB) ha respost als recursos presentats pel Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i en Ciències de les Illes Balears, pel Col·legi de Biòlegs i pel Col·legi de Químics als estatuts de l'organisme dels docents. Aquests col·legis professionals varen al·legar defectes de forma i diferències entre les versions dels estatuts en català i castellà del Col·legi Docent. També varen protestar pel fet que els estatuts atribueixen el dret exclusiu a la formació dels professionals, un fet amb el qual que no estan d'acord, perquè consideren que també és competència seva.

En relació amb aquestes al·legacions, el Col·legi de Docents es defensa. "Són sobre els nostres estatuts, però en cap d'ells s'indica quins són els articles que vulneren la legislació vigent". Les al·legacions reiteren contínuament que existeix un problema quant a col·legiació, en haver-hi dos col·legis de la mateixa professió. "És evident que això no té cap fonament, per una banda, perquè les col·legiacions no són obligatòries i, per altra banda, perquè aquests col·legis no representen la professió docent en tota la seva extensió", exposa. "És a dir, un dels col·legis pot representar els llicenciats en ciències, un altre, els químics i l'altre, els biòlegs, i aquests poden o no ser docents. L'únic que pot representar tota la professió docent és el CPDIB", es defensa.

Organisme legitimat pel Parlament

Per altra banda, el CPDIB considera que els col·legis denunciants basen molts dels seus arguments "en legislació que no existeix o en interpretacions afegides que no apareixen a les lleis. Anomenen articles equivocats, lleis derogades o directament no esmenten cap llei que reforci els seus suposats arguments". El CPDIB fa especial esment en el recurs del Col·legi de Biòlegs. "S'atreveixen a dir en una de les al·legacions que la tasca docent no és una professió regulada i que no disposa d'una regulació estatal", diu. "Atrevir-se a dir que la professió que fa possible gaudir del dret fonamental a l'educació no és una professió, sembla que és anar més enllà del que, des del nostre punt de vista, és raonable. També afirmen que la professió docent no disposa de regulació estatal, oblidant totes les lleis orgàniques que han anat regulant i regulen el dret fonamental a l'educació", exposa el CPDIB.

Resposta del Col·legi Professional de Docents de les Illes Balears

La resposta davant les al·legacions es basa en la incomprensió: "No entenem cap d'aquests recursos. Més enllà de la seva redacció i de la mancança d'argumentació jurídica, no entenem qui pot tenir interès que aquesta iniciativa no arribi a bon port. No entenem que es vulgui llevar la veu directa dels docents en els òrgans corresponents. No entenem com es pot atorgar una representació a aquests tres col·legis, dos dels quals no representen la totalitat dels docents". En la mateixa línia, asseguren no comprendre "com aquests col·legis poden qüestionar el desenvolupament d'una norma que ha estat aprovada pel Parlament".

stats