Societat 11/01/2022

El Col·legi d'Infermeria alerta que l'augment de sanitaris contagiats pot portar a una "situació insostenible"

El COIBA demana al Govern mesures per "protegir la salut" dels professionals

ARA Balears
2 min
Sanitaris de Son Espases.

PalmaEl Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA) està "molt preocupat" per l’elevat nombre d’infermeres i altres professionals sanitaris infectats pel covid-19, que "podria deixar el sistema sanitari sense prou personal per atendre la població", alerten en un comunicat. "Ja sigui als centres de salut o als hospitals, els professionals es troben amb situacions molt complexes que requereixen importants sobreesforços per atendre les necessitats. Si a això s’hi afegeixen les baixes dels professionals per contagi o aïllament, aquesta situació podria tornar insostenible", sostenen.

En aquestes circumstàncies, el COIBA demana a l’administració que prengui mesures "per protegir la salut dels professionals". En aquesta línia, exigeixen "una major previsió i millor planificació, augmentar les mesures de seguretat, revisar les limitacions socials i la seva aplicació, entre d'altres passes possibles".

Des del COIBA també consideren que seria necessària una revisió dels protocols actuals. “Si les restriccions socials són mínimes, hauríem de ser conseqüents i no sobrecarregar el sistema sanitari amb protocols i procediments complexos, que fan anar desbordats els professionals, ja esgotats després de dos anys de pandèmia”, ha valorat la presidenta del Col·legi, María José Sastre.

En aquesta línia, Sastre sosté que "eliminar protocols administratius no concordes amb les mesures que s’estan aplicant socialment permetria que els professionals se centrassin en els casos més greus i mantinguessin en la mesura del possible l’activitat assistencial pròpia d’Atenció Primària”. Així mateix, recorda que "dedicar tants recursos a gestionar els casos de pacients amb covid-19 lleu satura el sistema" i perjudica l'atenció, sobretot "a les persones amb malalties cròniques".

Segons les darreres dades de la Conselleria de Salut, hi ha 797 professionals en aïllament, 639 dels quals són positius. Els hospitals atenen 311 pacients infectats a planta i 76 a l'UCI, mentre que l'Atenció Primària fa el seguiment de 46.923 illencs afectats pel virus, quatre vegades més persones que durant la cinquena onada.

stats