El 53,2% dels illencs creu que la immigració no és un problema greu

Segons l'informe de Gadeso, la irrupció de Vox ha retornat aquest assumpte al centre del debat polític i social

El 46,8% dels illencs creu que la immigració suposa un problema greu. L'informe publicat per  Gadeso  destaca que tan sols un 53,2% no considera la immigració com una problemàtica greu. Segons aquest estudi, aquest fet no implica, necessàriament, una visió negativa de la immigració com a tal, sinó que en molts casos suposa la simple constatació d'una problemàtica a la qual ni la Unió Europea ni els seus estats membres han sabut donar una solució adient.

Segons l'informe de  Gadeso,  una part de les persones que opinen de manera negativa respecte dels migrants es veuen influenciades per una sèrie d'idees impulsades per  Vox , com ara que els immigrants i refugiats només venen a delinquir o a viure de subvencions públiques en perjudici  de la població autòctona.

L'estudi també destaca que un 52% dels ciutadans de les Balears opina que els immigrants amb papers "són massa". Aquesta consideració, segons apunta  Gadeso , és motivada perquè els illencs creuen que els migrants saturen els serveis públics, ocupen llocs de feina dels "autòctons" i no volen integrar-se.

Per contra, hi ha un 40% que considera positiu que hi hagi immigrants establerts a les Balears. Els motius que al·leguen fan referència al fet que tenen els mateixos drets, que la convivència amb cultures diverses és un fet positiu i, a més, amb freqüència "  desenvolupen feines que els "autòctons" no volen o no poden fer. L'estudi exposa que resulta "força preocupant" que només el 55% dels ciutadans de les Illes consideri que els migrants tenen dret a obtenir un lloc de feina en igualtat de condicions.

Quant a la reacció dels balears davant els anomenats "immigrants sense papers", és absolutament negativa (64%). Segons  Gadeso , els motius per a aquesta percepció són evidents: el primer és que fan un ús abusiu dels serveis públics. El segon és que generen inseguretat i delinqüència, i el tercer, és que es tracta d'un aspecte ha estat molt recalcat pel discurs racista de  Vox . Així, només un 29% no considera negativa la presència d'immigrants en situació irregular.

Un 55% opina que les polítiques de la UE són massa tolerants. De fet, un 63% pensa que la situació actual no permet acollir-los i un 12% creu que ja s'estan fent esforços notables, mentre que un 10% considera que són correctes. Per la seva banda, un 10% troba que les mesures són massa dures i un 43% creu que s'ha d'elaborar una nova llei que comprometi els estats membre envers aquesta problemàtica.

Per altra banda , un  27% pensa que s'han de crear  CIE  en els països fronterers i un 16% és del parer que s'han de crear  CIE  en territori europeu. Per acabar, un 14% creu que s'han de tancar les fronteres i no admetre cap més immigrant.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF