Societat 10/07/2021

Citen a declarar Joan Gual de Torrella i altres testimonis i investigats en el cas de corrupció de l'APB

Fins ara, la causa havia estat sota secret de sumari i no havien transcendit els avanços en la investigació

ARA Balears
2 min
L'encara president de l'Autoritat Portuària de Balears, Joan Gual de Torrella

PalmaLa titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, la magistrada Martina Mora, prendrà declaració a final de mes a testimonis del cas de corrupció que afecta l'Autoritat Portuària de Balears (APB); i a l'octubre, a investigats, entre els quals es troba l'expresident de l'APB, Joan Gual de Torrella, segons ha informat Europa Press. Aquest juliol farà un any de l'operació que va suposar la detenció de Gual de Torrella i la jutgessa ha aixecat recentment el secret de sumari sobre una part de la causa, la relacionada amb una adjudicació a Menorca a la societat Marina Asmen.

Així, entre el 26 i el 29 de juliol el jutjat prendrà declaració a gairebé una vintena de testimonis. No serà fins a principi d'octubre –entre els dies 4 i 7– que podrà fer-ho als investigats, començant per l'expresident de l'APB, Joan Gual de Torrella; l'exdirector, Juan Carlos Plaza, i la cap de l'advocacia de l'Estat a les Balears, Dolors Ripoll.

Fins ara, la causa havia estat sota secret i no havien transcendit els avanços en la investigació. La Guàrdia Civil va arrestar Gual de Torrella el 24 de juliol de 2020 amb quatre directius més de l'APB en un operatiu d'Anticorrupció i va quedar en llibertat provisional hores després. Finalment, el varen fer cessar com a president a conseqüència d'aquesta investigació i l'expresident del Govern balear, Francesc Antich, el va substituir.

Armengol, esquitxada

Cal recordar que aquest mateix divendres s'ha sabut que el nom de "Francina" apareix manuscrit en un dels documents que la Guàrdia Civil va requisar a Gual de Torrella en el qual també es pot llegir "perdedors concursos", segons ha publicat el diari El Mundo. Un informe de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil que forma part de la causa oberta pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma assenyala que el nom de Francina es refereix a "la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol Socias". D'acord amb els investigadors, el document acredita que Gual de Torrella i Armengol varen mantenir una reunió en la qual suposadament varen tractar el tema que investiguen la Fiscalia i la Guàrdia Civil des d'ara fa un any.

La peça Maó-ASMEN havia estat l'única que s'havia aixecat i afecta la presumpta manipulació del concurs de gestió d'amarraments al port de Maó. Aquesta peça es va incoar arran d'una querella que va presentar la Fiscalia Anticorrupció. La interlocutòria de la jutgessa xifrava en uns 300.000 euros el perjudici econòmic per a l'administració portuària per la suposada manipulació d'aquest concurs, que es va fer el 2017.

stats