Societat 09/07/2021

La Guàrdia Civil assenyala Armengol per reunir-se amb Gual de Torrella just abans de ser detingut

El nom de "Francina" apareix manuscrit en un dels documents que la Guàrdia Civil va requisar a l'expresident de l'Autoritat Portuària de les Balears

ARA Balears
2 min
Agents de la Guàrdia Civil aquest matí a l'APB

PalmaLa investigació per un presumpte cas de corrupció dins l'Autoritat Portuària de les Balears (APB) –i que va comportar la destitució del seu president, Joan Gual de Torrella– ha arribat fins a la cap del Govern balear, Francina Armengol. Segons ha publicat en exclusiva aquest divendres el diari El Mundo, el nom de "Francina" apareix manuscrit en un dels documents que la Guàrdia Civil va requisar a Gual de Torrella en el qual també es pot llegir "perdedors concursos".

Ara, un informe de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil que forma part de la causa oberta pel jutjat d'Instrucció número 3 de Palma assenyala que el nom de Francina es refereix a "la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol Socías". D'acord amb els investigadors, el document acredita que Gual de Torrella i Armengol van mantenir una reunió en la qual suposadament van tractar el tema que investiga la Fiscalia i la Guàrdia Civil des d'ara fa un any.

El PP demana explicacions

Davant això, el Partit Popular ha emès un comunicat per demanar "avui mateix explicacions públiques i immediates de la presidenta Francina Armengol sobre la seva possible implicació en la investigació judicial per presumptes delictes de corrupció". "No pot passar ni un minut més sense que la presidenta del Govern doni explicacions", adverteix la formació.

Així, el document que presumptament prova aquesta trobada és un full amb una sèrie d'anotacions manuscrites sota l'epígraf "Francina", que serien un llistat de qüestions que es van abordar en una reunió entre ambdós polítics el 2019. La fira nàutica, el passeig marítim, els creuers o el Club Nàutic Palma són alguns dels temes que apareixen escrits.

Per la seva banda, el portaveu del PSIB, Cosme Bonet, ha rebutjat aquest divendres comentar l'informe de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil en què apareix la secretària general del partit. "No tenim més informació que la que publica aquest mitjà, per la qual cosa no tenim elements per valorar", ha declarat Bonet en referència a El Mundo.

Anotacions a mà

La clau per als investigadors són algunes anotacions que hi ha retxades a mà: "MH. Guàrdia Civil" i "IBZ: Confidencial", juntament amb paraules com ara "perdedors concursos". Això seria una al·lusió al fet que a entre els temes de la reunió s'incloïa la investigació que aleshores ja havia iniciat la Fiscalia sobre les irregularitats en el concurs de Maó.

La Fiscalia Anticorrupció va autoritzar el juliol passat la investigació arran d'una suposada adjudicació de permisos d'amarrament a Menorca i unes licitacions de contractes públics denunciats, entre altres qüestions. El president de l'APB, Joan Gual de Torrella; el director, Juan Carlos Plaza, i el vicepresident, Miguel Puigserver, varen ser detinguts arran d'aquest cas. Ara, El Mundo confirma que el jutjat ha aixecat parcialment el secret de sumari i ha formalitzat la imputació de Gual i uns altres quatre càrrecs de ports.

Amb tot, la instrucció judicial assenyala que la investigació liderada per la Guàrdia Civil es desprenen "indicis sòlids" del fet que l'adjudicació el 2017 d'amarraments a Maó no va ser resultat de l'"objectiva i legal" valoració de les propostes, sinó que es va basar en "decisions arbitràries d'alts càrrecs de l'APB". Cal recordar que Gual de Torrella va ser nomenat el 2015 directament per l'actual presidenta del Govern, Francina Armengol, encara que la presidència d'aquest òrgan està integrada dins el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

stats