Guàrdia Civil

Vuit detinguts per la mort de dos guàrdies civils envestits per una narcollanxa a Barbate

Marlaska avisa les bandes que hi haurà "impunitat zero"

4 min
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a la seva arribada a la Comandància de la Guàrdia Civil a Cadís.

BarcelonaLa mortal envestida d'una narcollanxa contra una patrullera de la Guàrdia Civil a Barbate (Cadis) que aquest divendres a la nit va matar dos agents, un d'ells de Barcelona, suma vuit detinguts, segons han confirmat fonts policials. En l'incident també van resultar ferits dos agents més, un en estat greu però fora de perill.

En concret, sis dels detinguts són els tripulants de la narcollanxa, mentre que els altres dos són contactes que s'havien desplaçat en vehicle a Sotogrande per recollir-los. Els arrestats de l'embarcació –amb antecedents per tràfic de drogues– estan acusats d'homicidi i lesions greus a l'autoritat, mentre que als altres dos detinguts –de 34 i 54 anys i també amb antecedents– se'ls acusa de delicte d'encobriment i resistència greu a agents de l'autoritat. Els detinguts, tots ells espanyols, es troben en dependències de la Guàrdia Civil i seran presentats davant de l'autoritat judicial "en el temps legalment establert".

Dos guàrdies civils envestits per una narcollanxa a Barbate

Els fets van tenir lloc aquest divendres a la nit quan els dos agents de la Guàrdia Civil, juntament amb quatre companys més, es van dirigir a identificar els ocupants de diverses narcollanxes que s'havien refugiat del temporal al port de Barbate. En els vídeos gravats des del moll es pot sentir diverses persones ovacionant els delinqüents de la narcollanxa, que s'enfronten a la zòdiac de la Guàrdia Civil, molt més petita. Fins que, en un moment, una de les narcollanxes envesteix la patrullera, fet que provoca dues morts i deixa dos agents ferits –un d'ells de Terrassa–, que actualment evolucionen favorablement. El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha explicat que tan bon punt van tenir lloc els fets la Guàrdia Civil es va posar "immediatament a fer les vigilàncies" sobre la narcollanxa que va "envestir de manera assassina els nostres homes".

L'incident ha coincidit amb la presentació, el mateix divendres al matí, del quart Pla Especial de Seguretat al Camp de Gibraltar. De fet, el ministre de l'Interior es va desplaçar fins a Algesires (Cadis), on va expressar que el pla de lluita contra el narcotràfic havia resultat un "èxit". Segons va detallar, des del 2018 fins ara ha permès la intervenció de 1.700 tones de droga i més de 97 milions d'euros en metàl·lic procedents del narcotràfic. La mort dels dos agents ha tingut lloc menys de 24 hores després.

"No se sortiran amb la seva"

Els fets han passat immediatament al terreny polític i totes les mirades s'han dipositat en el ministre de l'Interior. El mateix Fernando Grande-Marlaska s'ha pronunciat sobre els fets i ha afirmat que el govern espanyol no permetrà ni un assassinat més de cap "servidor públic". El ministre ha avisat les bandes del narcotràfic que hi haurà "impunitat zero" davant d'aquest cas. En una declaració sense preguntes des de la Comandància de la Guàrdia Civil de Cadis, el ministre ha remarcat el compromís dels agents morts amb la lluita contra la delinqüència i s'ha compromès a seguir posant mitjans humans i materials per combatre les organitzacions "criminals i assassines" que operen al camp de Gibraltar. "Que sàpiga el narcotràfic que no se sortiran amb la seva i que seguiran més acorralats", ha etzibat.

Així mateix, ha insistit que tant el camp de Gibraltar com la província de Cadis i les zones de la Costa del Sol estan de facto assistides amb mitjans personals i materials. Segons ha precisat, s'hi han invertit 120 milions d'euros des que el juny es van posar en marxa els plans especials de seguretat contra el narcotràfic, als quals se sumaran aquest any més de 36 milions. S'ha afegit a les paraules de Marlaska el president espanyol, Pedro Sánchez, que en un missatge a X ha lamentat "profundament" la mort dels agents i també ha enviat un missatge de "reconeixement a la gran tasca de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en la seva lluita contra el narcotràfic".

Crítiques del PP i Vox

La dreta de seguida ha apuntat al ministeri de l'Interior, a qui ha demanat explicacions. Des de Sarria (Lugo), el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat responsabilitats polítiques "al màxim nivell". El cap de l'oposició ha carregat contra el ministre de l'Interior al preguntar-se com és possible que al matí estigués visitant el camp de Gibraltar i assegurés que hi havia "un operatiu de seguretat adequat i suficient" i que a la nit es produís l'assassinat de dos guàrdies civils. Així, ha exigit a Marlaska i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, estar a l'altura, donar la cara, desplegar recursos suficients "perquè aquesta barbàrie no es torni a produir" i també canvis legislatius per declarar el camp de Gibraltar com a zona d'especial seguretat per protegir els agents, els jutges i els fiscals.

En la mateixa línia, el líder de Vox, Santiago Abascal, també ha lamentat la mort dels agents "assassinats" a Barbate i ha anat un pas més enllà: ha demanat que "tot el govern dimiteixi" i, "molt especialment", el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. "He dit que van ser assassinats a Cadis dos guàrdies civils perquè ho hem vist tots els espanyols. Hem assistit a un assassinat premeditat i a un assassinat amb acarnissament", ha lamentat davant dels mitjans de comunicació a Santiago de Compostel·la abans d'assistir a un acte electoral de Vox.

A les peticions de dimissió dels partits de la dreta s'hi han afegit les associacions professionals de la Guàrdia Civil, que han exigit a Marlaska que prengui mesures "immediates i contundents" per evitar més morts i situacions com les de Barbate. En un comunicat, les diverses associacions han demanat que dimiteixi "si no és capaç de gestionar eficaçment les seves responsabilitats i protegir les Forces i Cossos de Seguretat".

La localitat de Barbate també ha sortit als carrers aquest dissabte per concentrar-se contra la delinqüència i el narcotràfic, i l'Ajuntament de la localitat ha manifestat el seu "pesar més profund" i la seva "commoció". Així mateix, el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha expressat el seu condol pel "crim menyspreable". Moreno també ha demanat al govern espanyol que declari "ja" la província de Cadis com a Zona d'Especial Singularitat.

stats