Societat 04/06/2020

Els centres de protecció de menors de Balears només varen registrar una fuga durant el confinament

Segons el director de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència, també s'han reduït els incidents

A. T.
2 min
Imatge d'arxiu del centre de menors Es Pinaret

PalmaEl director de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència (OBIA), Serafín Carballo, ha informat aquest dijous en la Comissió d'Afers Socials, Drets Socials i Esports del Parlament de les Illes de com han viscut el confinament els infants i adolescents de l'Arxipèlag. Una de les dades destacades per Carballo ha estat la reducció de les fugues als centres de protecció de menors a una durant tot l'estat d'alarma.

En aquest sentit, ha assenyalat que els equips directius han estat "sorpresos" davant les conductes "exemplars" dels menors als centres residencials. Fins i tot, ha indicat, la taxa d'incidents s'ha reduït. A més, els educadors han detectat molt d'interès per part dels residents sobre la situació de la pandèmia, a la qual han sabut adaptar-se.

La tendència ha estat molt similar als centres de justícia juvenil. El director de l'OBIA ha declarat que en aquestes instal·lacions, igual que en les de protecció, no hi ha hagut cap contagi de coronavirus i també han davallat els conflictes convivencials. Aquest ha estat el cas, per exemple, de centres com ara Es Pinaret i Es Fusteret.

A banda d'això, Carballo ha explicat com han viscut els menors de les Illes el confinament. Gràcies a una enquesta feta a prop de 16.000 infants, l'OBIA ha pogut determinar que 4.000 nins i nines han passat "malament" la quarantena, tot i que un 60% dels consultats ha estat "bé" o "molt bé". Del total de respostes, un 79% ha estat de Mallorca; un 14%, de Menorca; un 19%, d'Eivissa i un 1%, de Formentera.

El que han valorat més positivament, segons el director de l'oficina, ha estat "poder viure en família" aquesta situació. Per això, afegeix, "en el futur cal afavorir la convivència familiar i promoure la conciliació". En canvi, moltes de les queixes han estat centrades en un excés de deures, fet que "cal repensar" des de la Conselleria d'Educació, ha reconegut Carballo.

Bretxa digital

Una altra de les respostes comunes entre els menors que ha cridat l'atenció de l'Oficina ha estat que no tenien ordinadors a les seves llars. Concretament, han rebut 368 observacions com aquesta. Aquests se sumen a una situació que també han viscut a moltes cases: segons Carballo, hi ha hagut famílies que han tornat els dispositius que han rebut de manera gratuïta per part d'entitats públiques i privades perquè "no saben com funcionen". Això, ha manifestat, també "s'ha de tenir en compte amb vista al futur".

En qualsevol cas, Carballo s'ha mostrat especialment preocupat davant les dades sobre el nivell de coneixement de canals o vies de comunicació d'atenció al menor. Cap dels menors consultats a través de l'enquesta va afirmar que coneixia el Telèfon Europeu de la Infància (116 111), que és "comú a totes les comunitats autònomes i que, en el cas de les Balears, gestiona la Fundació Anar", ha declarat el membre de l'OBIA. "Ens hem de plantejar què passa", admet, atès que encara que s'hagin fet campanyes a través de xarxes socials i de cartells a les escoles, els infants encara desconeixen aquesta via de contacte.

stats