Societat 11/07/2024

Un centenar de persones protesten a un dels edificis de pisos de lloguer turístic il·legal de Palma que "cap administració s'atreveix a tancar"

Els activistes reclamen al Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma que apostin per l'habitatge

3 min
Un centenar de persones ha protestat aquest dimecres davant el pis que fa lloguer turístic de forma irregular

PalmaA crits de "volem canviar el rumb" i "fora lloguer turístic" un centenar d'activistes s'han reunit aquest dimecres davant l'edifici que es troba al número 26 del Carrer Gaspar Bennàssar de Palma, on, des de fa anys, es du a terme activitat turística sense cap tipus de llicència. L'edifici, de cinc plantes i dos pisos per planta, ha estat denunciat pels residents per les "molèsties, renous, males olors, vòmits i tota mena de comportaments incívics" al seu interior, segons han explicat a l'ARA Balears Pedro i Francisca, dos residents del mateix carrer.

La Policia Nacional davant el portal de l'edfici

La plataforma Menys Turisme, Més Vida havia convocat aquest dimecres una protesta que ha estat vigilada en tot moment per la Policia Nacional, que ha identificat dos manifestants per aferrar un adhesiu a la porta de l'edifici, on es podia llegir que es tracta d'una oferta turística il·legal. Mari Pérez, una vianant que s'havia sumat a la protesta, ha lamentat l'actuació dels policies perquè "és una reunió pacífica", "M'agradaria saber on són quan els turistes gats fan renou o vomiten als portals del nostre carrer", ha criticat, a més de remarcar que "aquest edifici cap administració, ni Ajuntament [de Palma] ni Consell [de Mallorca], s'atreveix a tancar-lo". "És increïble", ha remarcat.

Joan Nadal, un dels organitzadors de la concentració, ha explicat que "la societat s'organitza, perquè ja no pot més". "El lloguer turístic ens roba la ciutat que teníem, i per això ens reunim periòdicament els veïns de cada barriada, perquè això no pot continuar així", ha afegit.

Durant la concentració, Carme, una voluntària del grup, ha llegit un manifest i ha assegurat amb vehemència que "aquest edifici ja va ser denunciat fa un any". "Continuam en la mateixa situació, mentre l'administració presumeix de tenir més inspectors. Estam fartes de la proliferació de pisos de lloguer turístic, tant legals com il·legals", ha etzibat enmig dels aplaudiments dels veïns.

L'edifici que practica lloguer turístic il·legal és el 26 del carrer Arquitecte Gaspar Bennazar

Durant la lectura, Carme ha explicat que la persona que gestiona l'edifici "en té altres dos a Palma, en la mateixa situació". Els assistents han demanat una vegada i una altra que els poders públics acabin amb la pràctica del lloguer il·legal, perquè "quan interessa sí que hi ha recursos i maneres d'afrontar els problemes". "Aquest model ens deixa sense vida, ens mata els barris i, a sobre, ens lleva els pisos que haurien de ser per a la gent que els necessita", ha comentat Francesc, un veí d'una altra barriada de Palma que s'hi ha acostat per donar suport a la concentració.

Molèsties als veïns

Una de les principals crítiques dels residents de la zona és que l'activitat d'aquest edifici s'orienta a turistes joves "d'entre 18 i 30 anys, que no saben ni on són". "S'aixequen molt tard, fan renou tota l'estona. Després se'n van de festa i tornen a les cinc o les sis del matí. Fan un renouer i els és ben igual que hi hagi persones amb obligacions laborals o fills petits. És una vergonya que no acabin amb aquest desastre", ha explicat Caterina Pieras, una veïna que viu just aferrada a l'edifici.

Roda de premsa davant l'edifici

Pieras ha explicat que "és molt bo de veure, hi ha els codis d'entrada a baix, no va amb clau". "L'administració ho sap perfectament, perquè jo personalment ho he denunciat. Em va costar una mica donar la cara, perquè no és agradable, però ja no puc pus. Entre tots hem d'acabar amb aquestes activitats, que són il·legals. Mentre hi ha mà dura per altres temes, aquest, sembla que no importa a ningú. Estam desesperats", ha conclòs.

Els manifestants, que han cridat en diverses ocasions lemes com "més vida i menys turisme", també han insistit a qüestionar la riquesa que genera aquest tipus de turisme. "Ja sabem que mentre alguns s'enriqueixen, les persones treballadores del sector cada vegada viuen pitjors condicions de feina", ha llegit Carme davant tots els assistents.

Abans de dissoldre la concentració, els portaveus han recordat que el pròxim dia 21 de juliol hi ha la gran manifestació convocada a Palma per demanar "un altre model que respecti les persones, que no saturi els recursos i els espais".

stats