Societat 13/04/2018

Cent illes i 95 ponents participen en l'Smart Island World Congress a Calvià

Aquest divendres se n'ha fet la presentació al Consolat de Mar

Ara Balears
3 min
mceclip0

Palma“Volem explicar al món les iniciatives que estam desenvolupant a les Illes i aprendre de les experiències d’altres indrets, amb l’objectiu de desenvolupar eines que, pensant a curt i llarg termini, i aprofitant la tecnologia, ens permetin un progrés sostenible en els àmbits social, econòmic, turístic i medi ambiental”, ha afirmat la presidenta Francina Armengol a la presentació, a la qual també han assistit el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, i el director internacional de la Fira de Barcelona, Ricard Zapatero.

Armengol ha destacat el compromís del Govern i les institucions d’aquestes illes amb l’organització d’un fòrum que, per segon any consecutiu, se celebra a Mallorca. “Volem consolidar les Illes Balears com a seu internacional d’illes intel·ligents, fomentar el debat, aprendre els uns dels altres i aportar solucions de present i de futur, perquè els nostres ciutadans i ciutadanes millorin la seva qualitat de vida”.

“Les illes som territoris fràgils i limitats, compartim avantatges i desavantatges. El congrés ha de servir per abordar, de forma col·lectiva, els reptes que hem d’afrontar”. En aquest sentit, la presidenta ha afegit que “Balears està treballant en iniciatives pioneres com les lleis de residus, la de canvi climàtic o la de limitació de vehicles a Formentera. Volem explicar què estam fent i millorar amb les experiències d’altres illes”.

Programa

Es duran a terme 15 conferències amb ponents locals i internacionals, experts industrials i responsables de centres de recerca, universitats, governs i organitzacions internacionals. Els tres eixos principals del programa d’aquesta edició seran turisme, futur i recursos propis. S'abordaran qüestions com el turisme intel·ligent i sostenible, el benestar social, el patrimoni cultural, l'estacionalitat, la connectivitat mòbil, la resiliència climàtica, les energies renovables, la gestió de residus o les infraestructures, entre d’altres.

Participants i assistents

Al Congrés hi assistiran prop d’un centenar de representants institucionals insulars i entre els 95 conferenciants que prendran part del saló, destaquen persones com Doug Lansky, consultor, expert internacional en turisme i articulista a publicacions com National Geographic, The Guardian o Esquire, que parlarà sobre els principals reptes del sector turístic i de models de negoci innovadors que contribueixin a garantir la sostenibilitat del sector. També Kate Brown, directora executiva de la Global Island Partnership, l'associació de l'ONU, que tractarà les relacions de les illes amb el mar: activitats econòmiques que hi estan relacionades, producció d’energia o indústria pesquera, entre altres temàtiques.

L’exministre d’Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, i el secretari d’Estat de Puerto Rico, Luis Gerardo Rivera Marín, faran una ponència conjunta sobre cooperació entre illes. I també l'assessor de la Direcció General d'Energia de la Comissió Europea, Brendan Devlin, que prendrà part en el panell sobre la "Transició energètica cap a la descarbonització".

Island2Island

La segona edició de l'Smart Island World Congress reforça la seva vessant més relacional i organitzarà per primera vegada un esdeveniment professional, anomenat Island2Island, en el qual les illes participants podran concertar reunions entre elles, amb les empreses participants o amb els visitants, amb el propòsit d’establir relacions comercials i trobar oportunitats de negoci.

Empreses

Com ja va succeir en l'edició passada, el certamen també disposarà d'un espai expositiu amb una vintena d’empreses participants, entre les quals destaquen companyies com Orange, IOTLABS, Grup Etra, Wongo, Tirme o Meliá Hotels International.

Premis

D’altra banda, el 23 d’abril, a l’horabaixa, es lliuraran els premis Smart Island en les categories de “millor illa intel·ligent”, “millor destinació intel·ligent” i “millor proposta de desenvolupament sostenible”.

stats