Societat 22/04/2022

El cens de peixos de la reserva del Freu de la Dragonera creix un 340%

D'ençà que el Govern va decidir protegir aquesta zona el 2016, tots els indicadors utilitzats per avaluar-ne la biomassa han respost de manera "positiva"

ARA Balears
1 min
Un peix neda a la zona de Sa Dragonera.

PalmaEl nombre de peixos que neden a la reserva marina del Freu de la Dragonera ha augmentat un 340% d'ençà que el Govern va decidir protegir aquesta zona el 2016, segons ha precisat aquest divendres la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

La campanya de censos de peixos es va realitzar el mes de juliol de 2020, tres anys i nou mesos després de la declaració de la reserva. Se'n varen encarregar quatre biòlegs bussejadors, que varen cobrir una àrea de 2,5 ha de fons rocosos en un total de 51 hores d’immersió.

Increments temporals

Tots els indicadors construïts a partir de 20 espècies vulnerables registrades han mostrat increments temporals o valors superiors dins la reserva marina, segons ha indicat el Govern en una nota de premsa.

Per una banda, la riquesa d'espècies ha augmentat un 40% en aigües superficials i en un 81% en les aigües profundes, i arriba a valors de fins a vuit espècies per cada 250 metres quadrats, un valor que l'Executiu considera "molt elevat en el context geogràfic de les Balears”.

Espècies vulnerables

Per altra banda, la biomassa total d'espècies vulnerables s'ha incrementat un 138% en les aigües superficials amb uns valors mitjans d'11,4 quilos per cada 250 metres quadrats, gairebé el doble de les dades registrades en la campanya del 2018.

No obstant aquestes xifres, el Govern ha precisat que encara "és prest" per parlar de capacitat de càrrega o biomassa verge, ja que només han passat quatre anys des de la declaració com a reserva marina protegida.

stats