Societat 18/10/2021

CCOO "ajorna, però no desconvoca", la vaga de fems

Ha advertit que l'aturada es podria reactivar immediatament si hi ha sancions o pressions als empleats

ARA Balears
2 min
Moment en què s'ha decidit ajornar la vaga de fems.

PalmaLa vaga de fems queda "ajornada, però no desconvocada". Així ho han decidit els treballadors que s'han reunit aquest dilluns a la seu del sindicat CCOO, on han secundat el preacord al qual varen arribar aquest diumenge per ajornar la vaga que afecta Menorca i gran part de Mallorca des de la setmana passada. En total hi ha hagut 234 vots a favor i 94 en contra, però han advertit que la vaga es podria reactivar immediatament si hi ha sancions o pressions als empleats.

El que cal aclarir ara és què passarà amb el fems acumulat als carrers, contenidors i punts verds durant aquests cinc dies de vaga. Els treballadors reclamen que no s'apliqui la sanció salarial pels dies de vaga. En aquest cas, en 24 hores els treballadors s'organitzaran per retirar el fems, segons ha explicat a l'ARA Balears el delegat de personal del Pla, Sergio Lombardo. En cas contrari, no tindran capacitat per retirar tots els residus en tan sols una jornada de sis hores, i ajuntaments i empreses haurien de pagar hores extra.

Un veí d'Inca diposita una bossa de fems a un caramull

El preacord que s'ha ratificat avui estipula també que els treballadors dels municipis que queden fora del nou conveni autonòmic negociaran els seus contractes de manera independent, però amb l'obligatorietat d'acollir-se als nous plecs. La Federació d'Entitats Locals (FELIB) ha assegurat als sindicats que posarà a disposició la figura d'un tècnic independent per controlar les licitacions, segons ha explicat aquest dilluns CCOO en assemblea. Els municipis que començaran aquestes negociacions en les pròximes setmanes són Llucmajor, Capdepera, Bunyola, Santa Margalida, Campos, Inca, sa Pobla i les mancomunitats del Raiguer i del Pla. D'aquesta manera, la previsió dels treballadors és aconseguir la unificació salarial en els pròxims quatre anys.

Durant aquests cinc dies de vaga, els serveis mínims no s'han complert en alguns municipis com Bunyola i Manacor. "Tenim la finestra de la cuina al costat dels contenidors i molesta molt perquè fa pudor", es queixava aquest dilluns al matí un restaurador de la plaça Ramon Llull de Manacor. Per altra banda, un veí d'Inca es demanava on eren els serveis mínims mentre dipositava una bossa al caramull de fems.

stats