Política 18/10/2021

El Govern defensa un conveni autonòmic per millorar les condicions dels treballadors de la recollida de fems

MÉS reclama que es modifiqui la Llei de contractació pública

3 min
Fems acumulats als carrers de Manacor a causa de la vaga.

PalmaEl portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha defensat aquest dilluns la necessitat d'un conveni autonòmic per millorar les condicions laborals dels treballadors de la recollida de fems, segons ha manifestat després de la reunió del Consell de Govern. Negueruela també ha considerat que és lògic que hi hagi tensions a causa de la vaga i ha reconegut que les negociacions són complicades, perquè "s'estan negociant coses diverses a la vegada" i perquè cada ajuntament té la seva contracta.

Negueruela ha ironitzat sobre les crítiques del PP a la seva presència en el congrés que el PSOE va fer a València el cap de setmana i ha remarcat que bona part dels problemes actuals dels treballadors de la recollida dels fems deriven del "model de contractació del PP", basat a devaluar les condicions de feina. A més, el conseller ha indicat que dos directors generals de la seva conselleria participen en les negociacions i ha destacat que és precisament el Govern qui ha impulsat que hi hagi un conveni autonòmic.

El titular de Treball ha assenyalat que els treballadors d'algunes de les contractes tenen un sou "a la frontera del salari mínim" i ha recordat que la legislatura passada ja es va treballar en la inclusió de clàusules socials a la contractació pública. Però, en el cas que afecta la recollida de fems, hi ha d'haver primer un conveni autonòmic, sense el qual no és possible incloure les esmentades clàusules. "Amb la reforma que es va fer de la Llei de contractació pública, els convenis provincials s'han de respectar, però nosaltres no tenim això, i s'avalua simplement el preu sense tenir en compte la situació laboral", ha comentat. "Per això és tan important que es constituís una patronal i que hi hagi un conveni sectorial perquè s'hi vinculin les contractes", ha afegit, a més d'apuntar que "s'homogeneïtzarà un conveni per damunt del salari mínim".

Negueruela ha lamentat que "el PP no parli dels treballadors, sinó del fet que s'han de llevar els fems". Segons el conseller, el problema en aquests moments és que "la gent que lleva els fems ha de tenir salaris dignes". "S'està negociant malgrat no tenir el millor marc estatal. Se cerca un marc autonòmic perquè cada ajuntament s'hi pugui referir i digui a les seves contractes que han d'anar en funció d'això", ha afegit. De tota manera, el conseller s'ha mostrat prudent respecte de l'assemblea de CCOO d'aquest dilluns, ja que divendres es va tirar per terra un preacord i es va decidir mantenir la vaga. "Es poden entendre les crítiques dels sindicats, però no les dels partits que mai no s'han assegut a negociar i que han defensat que aquesta qüestió s'havia de resoldre entre els ajuntaments i les empreses”, ha conclòs.

MÉS reclama canvis a la Llei de contractació pública

Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca Joan Mas Collet ha reclamat que es modifiqui la Llei de contractació pública per garantir les condicions dels treballadors. El representant ecosobiranista ha assenyalat que el partit presentarà iniciatives als ajuntaments, al Parlament i al Senat amb aquest objectiu. Segons Mas, la legislació actual "és la vertadera causant del conflicte que ha derivat en la vaga del servei de recollida de fems a molts municipis de Mallorca".

Mas ha criticat que la llei de contractes "imposa als ajuntaments la contractació de grans empreses, minva la sobirania municipal i impedeix l'accés de petites i mitjanes empreses als concursos públics". El diputat ha assegurat que aquesta situació "es tradueix en unes condicions laborals molt precàries que desencadenen conflictes com els que estam vivint aquests dies". També ha defensat que el Govern i els consells ajudin els ajuntaments a "estudiar la possibilitat de revertir aquestes contractes externes" i ha ironitzat amb el fet que la Llei de contractes actual es va pactar "a la llotja del Bernabeu", en referència a l'empresari Florentino Pérez.

stats