Societat 18/10/2021

Principi d'acord per posar fi a la vaga de fems que afecta Mallorca i Menorca

Els treballadors hauran de decidir si accepten les condicions o mantenen la protesta, que afecta 49 municipis de les dues illes

2 min
Fems acumulat a Manacor per la vaga dels treballadors

PalmaEl Govern, la patronal i els sindicats dels treballadors del servei de recollida de fems i neteja de carrers de Mallorca i Menorca han arribat a un preacord per desconvocar la vaga que afecta 49 municipis de les dues illes. Una assemblea de treballadors decidirà aquest dilluns horabaixa si ratifiquen la proposta o, per contra, continuen amb la protesta.

Segons han explicat fonts de Comissions Obreres (CCOO) a l'ARA Balears, els representats sindicals oferiran als treballadors acceptar l'acord rebutjat dijous, i que establia un augment dels salaris en totes les categories; de 13.500 euros anuals a 18.000 per als peons i de 18.000 euros a 21.500 per als conductors de vehicles. A més, deia que els treballadors dels convenis en vigor que quedassin fora del preacord rebrien una compensació econòmica retroactiva.

L'altra opció que s'oferirà és aprovar l'acord d'aquest dilluns –del qual encara no han trascendit les propostes– o bé continuar amb la vaga i un cop marcat el full de ruta a seguir continuaran treballant per respondre tant a les peticions dels treballadors com de les institucions.

Les conseqüències de la vaga de fems a Sa Pobla

Des de CCOO han assegurat que l'acord assolit aquest dilluns és "un gran acord" que respon a totes les peticions, i que es manté en la línia pactada amb els treballadors de "no deixar ningú fora". Cal recordar que dijous passat els sindicats també arribaren a un preacord, però els treballadors votaren en contra d'acceptar les condicions del Govern i els ajuntaments, i decidiren mantenir la vaga.

D'altra banda, cal tenir en compte que Puigpunyent, Escorca i Fornalutx són els únics pobles de Mallorca que tenen personal contractat directament per l'Ajuntament per recollir els fems del municipi. Aquest model els ha permès esquivar la vaga, perquè no depenen de cap empresa externa. El mateix passa amb Calvià, Pollença, Sóller i Palma, que disposen d'empreses públiques pròpies.

stats