Societat 30/07/2021

El Castell de Bellver acull una exposició per commemorar la Germania de Mallorca

La mostra s'ha presentat aquest divendres, 500 anys i un dia després que fos ocupat pels agermanats

ARA Balears
2 min
castell bellver

PalmaEl Castell de Bellver acull l'exposició Germania de Mallorca, 500 anys: Omplirem el futur d'anhels de justícia. La mostra s'ha presentat aquest divendres cinc-cents anys i un dia després que el castell de Bellver fos ocupat pels agermanats, un dels moments més àlgids de la revolta, apunta l'Ajuntament de Palma en una nota.

Durant la inauguració de l'exposició, el batle de Palma, José Hila, ha lliurat a Margalida Tous una placa dirigida a tota la família "en reconeixement del seu valor cívic, per haver preservat la memòria dels agermanats durant els anys del franquisme". Aquesta família va conservar durant el franquisme la placa instal·lada l'any 1870 a la plaça del Roser en record als agermanats.

"Avui és d'estricta justícia rememorar la Germania perquè els valors que empararen aquesta lluita són ben vigents: democratitzar les estructures governamentals per tal que tots els ciutadans gaudeixin dels mateixos drets i oportunitats", ha dit el regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, durant la presentació de la mostra. Per la seva part, Hila, ha reivindicat "a vigència d'uns valors que "mai hem de donar per fets" i ha insistit en "defensar-los, sense permetre que ningú els posi en risc".

La Germania va ser l'expressió a Mallorca d'un moviment amb aires de canvi, llibertat i justícia que s'estengué per tota Europa per remoure els desequilibris de les estructures feudals. La petjada de Joanot Colom, Joan Crespí i molts d'homes i dones anònims agermanats s'estén per la capella de Sant Marçal del Castell de Bellver i la sala contigua. El regidor Llorenç Carrió ha destacat la importància del Castell en la nostra història "pocs espais de la ciutat com aquesta fortalesa han protagonitzat tants episodis del nostre passat col·lectiu com també pocs d'ells han acompanyat les mallorquines els mallorquins al llarg de la història.

stats