Societat 04/06/2023

Cas Cursach, cara B: Penalva i Subirán seuen al banc dels acusats

El jutge i el fiscal que van dur la intrucció de la macrocausa s’enfronten a 240 anys de presó

2 min
El jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán acudint al TSJIB.

PalmaEl procés judicial del cas Cursach va concloure fa mig any, amb l’absolució de tots els acusats, inclòs el magnat que li dona nom a la macrocausa. Això, però, no va satisfer els principals processats, que han aconseguit girar la truita al procediment i fer que els qui els van investigar seguin al banc dels acusats. La cara B del cas Cursach capgira els fets per veure’ls des de l’altre costat: ara, són els acusats els que acusen i el jutge i fiscal, jutjats i processats. El judici contra Manuel Penalva i Miguel Ángel Subirán –i altres quatre policies– arrenca aquest dilluns als jutjats de la Gerreria de Palma i la previsió és que es perllongui, com a mínim, fins al juliol. En cas que no hagi conclòs, es reprendria el setembre.

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) jutjarà el jutge, el fiscal i els agents del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional per presumptes irregularitats durant la instrucció del cas Cursach i peces derivades. De moment, el TSJIB ha assenyalat per als dies 5 i 7 les qüestions prèvies. No serà fins als dies 22 i 23 de juny que el tribunal reprendrà el judici amb la declaració dels acusats.

Els investigadors s’enfronten als delictes de detenció il·legal, prevaricació, revelació de secrets i obstrucció de la justícia. Per això, el Ministeri Fiscal demana una pena de presó per a Manuel Penalva que ascendeix als 118 anys de presó i per a Miguel Ángel Subirán un total de 122 anys. Pel que fa als quatre policies nacionals, les penes que demana la Fiscalia sumen més de 340 anys de presó. Els fets pels quals hauran de seure al banc dels acusats van ocórrer entre el 2013 i el 2018. El Ministeri Públic considera que aleshores el jutge, el fiscal i els policies van filtrar informació secreta a la premsa i que van fer detencions il·legals, algunes de les quals van acabar amb empresonaments. 

El fiscal que Cursach va fer plorar

Cal recordar que al capdavant de l’acusació popular hi ha els fiscals Tomás Herranz i Fernando Bermejo. Precisament, Herranz –qui també exercia de Fiscalia en la causa contra Cursach– va protagonitzar un dels moments més sonats del judici contra el magnat. El fiscal va esclatar en plors en la intervenció final, després de retirar-se com a acusació en considerar que els fets, en els quals inicialment es basava el seu escrit, no s’han pogut provar. “El canvi de la Fiscalia obeeix a un intent de reparar el dany”, va argumentar Herranz, qui lamentà que els acusats havien “patit la injustícia”. “Li hem donat mil voltes, no hi ha qui ho sostingui”, va concloure Herranz en la mateixa sessió en què el judici va quedar vist per a sentència.

stats