Societat 19/06/2020

Les cares de la setmana

Ara Balears
1 min
Les cares de la setmana.

Òscar Escuder

La meitat dels habitants de Catalunya creuen que català, valencià i mallorquí són llengües diferents, segons l’Informe.cat 2020 publicat per la Plataforma per la Llengua que presideix Òscar Escuder. Aquesta xifra, que és molt alarmant, arriba fins al 60,9% entre els enquestats de 16 i 29 anys. El document és una eina molt necessària per conèixer l’estat del català a tots els territoris on es parla, però també és un toc d’atenció. Cal que les institucions en prenguin nota i facin polítiques lingüístiques eficients.

Bel Busquets

El Museu de Mallorca ja custodia les úniques monedes almoràvits –d’època islàmica– encunyades a l’illa que es conserven, després que la Conselleria de Cultura, amb Bel Busquets al capdavant, les adquirís en una subhasta. Són un dírham de plata i un dinar d’or i, com aquests, només n’hi ha dos exemplars més al món. El d’or té especial valor perquè n’era propietàri Ishaq Ibn Muhammad Mayurca, pertanyent a la darrera família que resistí a Mallorca després de la conquesta del rei Jaume I.

Irene Montero

El Ministeri d’Igualtat, al capdavant del qual es troba Irene Montero, ha obert aquesta setmana la convocatòria per als premis de la Delegació del Govern contra la violència masclista a tesi doctoral sobre violència contra la dona. A les bases, però, el govern espanyol detalla que els treballs “hauran d’estar escrits en castellà”. D’aquesta manera, n’exclou les tesis presentades en les llengües cooficials de l’Estat –català, basc i gallec.

stats