Societat 01/01/2021

El Cap d’Any pot abocar Mallorca al pitjor moment de la crisi sanitària

L’hospital Son Espases ja té més malalts a l’UCI que durant la primera onada i l’illa bat el rècord d’incidència acumulada de coronavirus de tota la pandèmia

Elena Navarro
4 min
El Cap d’Any pot abocar Mallorca al pitjor moment de la crisi sanitària

Palma“Escriu, per favor, que la gent vagi alerta”, demana la cap de secció de l’UCI d’Adults de l’hospital Son Espases, Maria Riera, per telèfon, durant els pocs minuts que la feina li permet. Alerta que el seu hospital, el de referència de les Balears, ja està pitjor que durant els temps més durs de la primera onada: “Llavors vàrem arribar a tenir un màxim de 32 malalts crítics amb covid-19 i ara ja gairebé arribam als 40”, explica la metgessa.

Mallorca ha registrat aquesta setmana els pitjors indicadors epidemiològics de tota la pandèmia. L’illa ha batut rècord en incidència acumulada a 14 dies -amb 641,9 casos per 100.000 habitants- i ha arrossegat el conjunt de les Balears al seu índex màxim: 535,6. Que aquesta situació s’agreugi o s’estabilitzi, dependrà, en gran mesura, de les conseqüències de Cap d’Any. El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, assegura que durant la setmana el creixement de la corba de contagis a Mallorca s’ha alentit, però no pot assegurar que continuï així. Preveu que durant el cap de setmana comencin a aparèixer els casos relacionats amb el Nadal, però el que més preocupa la Conselleria de Salut és l’efecte de les celebracions per acabar l’any. “Per Nadal és més fàcil que s’hagin seguit les mesures perquè ens ajuntam amb gent gran, però el Cap d’Any té un perfil més jove i potser el risc és major”, apunta.

El portaveu assegura que encara és difícil saber si l’Arxipèlag pot patir una situació sanitària més greu que la viscuda durant la primera onada, quan -el 6 d’abril- hi va arribar a haver 115 pacients crítics. “Estam molt a prop d’això”, adverteix. Però alhora subratlla que un punt a favor de la situació actual és que els ingressats ara són més joves i, per tant, tenen menys possibilitats d’entrar a l’UCI. Per contra, hi ha més casos que durant els primers mesos, cosa que augmenta la possibilitat d’acabar a l’hospital. Ara com ara les Illes ronden els 7.600 contagis actius detectats, mentre que a l’abril no es va arribar als 1.000.

Tenint en compte el risc de la situació sanitària actual, el Govern balear va demanar a la població que no sortís de casa per celebrar el Cap d’Any. A més, la Guàrdia Civil va preparar un dispositiu especial per als dies 31 de desembre i 1 de gener, per assegurar que es complissin les restriccions, en coordinació amb les policies locals.

“És lògic preveure que tindrem una situació similar a la primera onada o fins i tot més ingressos. Estam preocupats i ocupats a donar respostes, que les tenim”, defensa el subdirector d’Atenció Hospitalària de l’IB-Salut, Francesc Albertí. Afegeix que aquests dies “hi ha un increment d’ingressos importants, molt similar a la primera onada”, i és per això que estan posant en marxa totes les mesures “pel que vindrà després de les festes”.

La pressió hospitalària a l’Arxipèlag ja ha superat la del pic de l’inici de la segona onada: abans del tancament d’aquest diari hi havia 84 pacients ingressats a l’UCI i 324 a planta, mentre que el setembre, els hospitals illencs varen tenir un màxim de 319 persones infectades ingressades a planta i 68 en unitats de cures intensives. Tan Son Espases i els hospitals d’Inca i Son Llàtzer han reduït l’activitat quirúrgica a només allò més urgent -com les intervencions oncològiques- i han activat els plans de contingència, que consisteixen fonamentalment a anar habilitant més espais per a pacients de covid-19.

A diferència dels primers mesos, ara hi ha l’experiència acumulada i es disposa de tot el material necessari. També s’ha escurçat el temps d’ingrés. En aquest punt, Albertí explica que d’una mitjana de deu dies a planta s’ha passat a cinc i mig o sis. I de 25 dies d’estada a l’UCI s’ha davallat fins a uns 17.

Manca de personal

“El març parlàvem sobre si hi hauria prou respiradors i EPI, i ara no tenim cap problema de tecnologia ni d’espais, però en tenim per trobar personal”, admet el subdirector. La mancança, sobretot, és de professionals d’infermeria. En aquest sentit, Maria Riera subratlla que el que més preocupa a la seva unitat és que algun sanitari agafi el virus i es redueixi encara més la plantilla. “Fa falta un bon equip, i el tenim, però arribarà un moment que estarem al límit”, adverteix la metgessa.

L’increment de la pressió els darrers dies ha fet que treballadors del Servei d’Anestesiologia hagin hagut de passar a donar suport a les UCI de covid-19, i no descarten que personal d’altres àrees també s’hagi de moure. Els mesos de pandèmia ja passen factura, i els sanitaris de Son Espases han renunciat a les seves vacances i permisos fins que la pandèmia millori. “Tenim una situació -diu Riera- de tensió constant anímicament, però tenim molta resiliència, hem de continuar”.

Nou cribratge a Palma

El Govern revisarà l’11 de gener la situació sanitària de les quatre illes i decidirà si endureix o relaxa les restriccions. Així i tot, si empitjoràs molt, avançaria la revisió, va assegurar dimarts la presidenta, Francina Armengol. A més, Salut estudia mesures encara més restrictives per a Mallorca en cas que la corba no baixi. Arranz en planteja algunes com el confinament perimetral de Palma. També estudien la “disminució d’algunes activitats” o la “restricció del moviment per evitar aglomeracions”, assenyala. Descarten, ara per ara, demanar a Madrid el confinament domiciliari.

La capital és el gran focus de la pandèmia, i aquest diumenge començarà el segon cribratge massiu amb tests d’antígens a la zona bàsica de salut Son Serra - la Vileta, que afecta més de 27.000 residents. El primer es va fer al Rafal i es detectaren 51 positius. A banda de Palma, a Salut també li preocupa l’expansió de la pandèmia en altres zones, com Marratxí i tota la línia de l’autopista que va cap a Inca. Segons Arranz, segurament l’augment de casos té relació amb el moviment entre aquests punts.

stats