Societat 07/12/2023

La campanya per l'escola en català avança: ja s'hi han sumat 120 centres

La majoria dels adherits són instituts, però progressivament s'hi van sumant CEIP o escoles d'adults, entre d'altres

2 min
Llistat dels centres educatius adherits a la campanya 'la llengua no es toca'.

PalmaD'ençà que a mitjan mes de novembre va començar la campanya 'La llengua no es toca' a favor de l'escola en català, ja s'hi han sumat 120 centres d'arreu de les Illes, la majoria de Mallorca. Ara per ara bona part de les adhesions són d'instituts, però a poc a poc les escoles d'Infantil i Primària (que són molt més nombroses) s'hi van sumant. També han donat suport a la iniciativa algunes escoles d'adults i d'Educació Infantil.

La campanya va néixer arran que el Govern pactà amb Vox una proposta d'elecció de llengua que ha topat amb el rebuig de la comunitat educativa, que acusa el conseller Vera de no haver acordat amb ells el pla. Cal recordar que, d'ençà que es va produir el canvi de govern, tant la presidenta Prohens com el conseller Vera s'han compromès a pactar tots els canvis amb la comunitat eductiva. Més enllà d'aquest pla, Vox també ha proposat que, en cas de manca d'espai als centres, els alumnes que triïn la llengua menys escollida se'n vagin a un altre centre on puguin satisfer la seva voluntat. Aquesta iniciativa implicaria segregar, però el conseller Vera ha assegurat, en relació amb el plantejament de l'extrema dreta, que "no hi haurà segregació". Posteriorment, Vox ha fet una esmena pressupostària per demanar 20 milions per implantar l'elecció de llengua i ha estimat que entre el 25% i el 40% dels centres "principalment de la concertada" s'hi sumaran, van dir fonts de Vox a l'ARA Balears.

Ruptura amb la comunitat educativa

El passat 4 de novembre la dinàmica de diàleg que s'havia registrat d'ençà del mes de juliol va decaure. La comunitat educativa, sindicats i entitats socials i culturals varen plantar Vera i Prohens, que pretenien explicar a la comunitat educativa el pacte per implantar la lliure elecció de llengua a les escoles en una reunió al Consolat de Mar. Les entitats van afirmar "sentir-se decebudes" per com s'havien fet les coses. "Se'ns convoca a una reunió el mateix dia que el PP registra al Parlament el sostre de despesa, que vol dir que han arribat a un acord amb Vox i que s'aplicarà la segregació lingüística", va dir la portaveu de les entitats. El representant de l'STEI, Miquel Gelabert, va advertir el Govern: "No volíeu un problema amb la comunitat educativa, però ja el teniu".

stats