Societat 17/07/2019

Cala Estància, Cala Anguila i Sant Joan, platges sense fum

La iniciativa impulsada per Salut vol promoure els hàbits saludables i evitar la contaminació d'aquests espais naturals

Ara Balears
2 min
Cala Estància, cala Anguila i Sant Joan, platges sense fum

PalmaTres arenals de Mallorca s’han sumat ja a la xarxa de platges sense fum: cala Estància, a Palma; Cala Anguila, a Manacor, i Sant Joan, a Alcúdia. Així n'han informat les conselleries de Salut i Consum i de Medi Ambient i Territori durant l’acte de senyalització a Cala Estància.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, que han visitat Cala Estància acompanyats de la regidora de Sanitat de l’Ajuntament de Palma, Elena Navarro, han destacat la importància de la iniciativa impulsada per la Direcció General de Salut Pública, que té com a objectiu promoure els hàbits saludables i sensibilitzar la població sobre la importància de no deixar residus als espais naturals. Així mateix, han animat els ajuntaments costaners de les Illes Balears a adherir-s’hi de manera voluntària.

Patricia Gómez ha aprofitat per recordar els efectes negatius de fumar i ha destacat que el tabac és la causa directa de nombroses patologies, com el càncer de pulmó, la malaltia pulmonar obstructiva crònica i malalties cardiovasculars, i és un agreujant d’altres malalties.

Per això, ha valorat la creació de la xarxa de platges sense fum: “L’objectiu és ampliar els espais lliures de fum a la nostra comunitat i que la gent sigui conscient de la importància d’abandonar un hàbit perjudicial i d’adoptar un estil de vida saludable”. Així mateix, ha afegit que aquesta mesura evitarà el perill que suposen les llosques per als infants petits que juguen a l’arena, els quals se les poden empassar accidentalment.

La iniciativa, que es posa en marxa de manera pilot, és voluntària, i els ajuntaments poden decidir quina part del litoral s’adhereix a la xarxa. Poden ser platges senceres o trams de platja, que seran llocs on no es podrà fumar. Després hauran de vetllar perquè en aquests indrets no es fumi, si bé la Policia Local no podrà sancionar els fumadors, ja que no infringeixen cap normativa. “La idea és conscienciar la població en positiu, apel·lant a la responsabilitat i al respecte i no a les normes o sancions”, ha dit Gómez.

El conseller Miquel Mir ha incidit en la repercussió positiva que la xarxa de platges sense fum pot tenir en l’entorn natural, perquè les llosques són el residu més abundant de les escombraries marines, fins i tot per davant dels plàstics, i només en cal una per contaminar vuit litres d’aigua. A més a més, les substàncies que componen els cigarrets, com ara el quitrà, el plom, el mercuri, l’amoníac, la nicotina i l’arsènic, entre moltes altres, queden atrapades en el filtre, que no és biodegradable i que es pot torbar fins a 10 anys a descompondre’s.

A banda dels motius de salut i mediambientals, la xarxa de platges sense fum vol millorar la convivència en la gestió de les platges, ja que les platges brutes generen malestar en les famílies, sobretot si hi van amb infants, i des del punt de vista turístic, cada vegada es valoren més les platges sense fum com a reclam d’un turisme familiar, i apunten que la brutor genera més despeses en neteja.

stats