Societat 02/09/2022

Brussel·les avisa que potser caldrà que tornin les mascaretes

De moment, però, s'elimina a les escoles l'obligació de ventilar les aules i de mantenir la distància

2 min
Una mascareta en una imatge de recurs.

Brussel·lesLa Comissió Europea ha emès un informe aquest divendres en què remarca que la pandèmia no s'ha acabat i adverteix als estats membres que potser caldrà aplicar una sèrie de mesures per frenar la possible propagació del covid durant els mesos de tardor i d'hivern vinents, com ara tornar a introduir l'ús de les mascaretes o els aforaments limitats. "Si aquestes intervencions s'apliquen abans o al començament d'una la pròxima onada, la seva eficàcia serà més gran", avisa l'executiu comunitari.

D'altra banda, Brussel·les insisteix a impulsar més la vacunació per evitar hospitalitzacions greus i morts derivades del virus, i considera que cal "reforçar el missatge que les vacunes continuen oferint grans nivells de protecció". També demana prioritzar els col·lectius vulnerables i els treballadors de la salut a l'hora de començar a administrar les noves vacunes de Pfizer i Moderna adaptades a les noves variants que ahir va avalar l'Agència Europea de Medicaments (EMA en les sigles en anglès). Pel que fa a les vacunes originals, aquest divendres l'EMA també ha sortit a recordar que mantenen l'eficàcia tot i les noves variants del coronavirus, encara que "menys" que les noves.

Brussel·les avisa que és possible que Europa pateixi una altra onada de covid després del final de les vacances d'estiu, amb la reobertura de les escoles i la baixada de temperatures. A més, recorda que la UE potser també ha de fer front a altres virus respiratoris, com la grip, fet que podria suposar "un repte per als sistemes nacionals de salut, ja sobrecarregats".

Torna la normalitat a les aules

En l'àmbit estatal, aquest divendres la Comissió de Salut Pública ha eliminat l'obligació de ventilar de manera constant les classes i ja no s'haurà de mantenir la distància de seguretat als menjadors escolars. Tot i això, Sanitat encara recomana ventilar les aules de tant en tant obrint portes i finestres. També es podrà compartir qualsevol mena de situació i espai físic entre els grups d'alumnes i professors de tots els cicles formatius, i ja no caldrà "intensificar la neteja". És a dir, la normalitat torna als centres educatius després de dos anys.

stats