Successos

Troben un nou cos a l'edifici de València i la xifra de víctimes mortals per l'incendi s'eleva a 10

Els bombers han acabat de regsitrar el bloc de pisos, s'ha decretat el secret d'actuacions i s'han obert diligències

4 min

BarcelonaLes tasques de la policia científica han continuat aquest matí a l'edifici calcinat dijous a València. La delegació del govern espanyol ha elevat a deu la xifra de cadàvers que s'han localitzat fins ara a l’interior de la finca, entre els quals una família de quatre membres. Ahir al vespre la policia va rebaixar la xifra de morts de 10 a 9, però en les últimes hores s'ha trobat un nou cos sense vida. De fet, ahir les autoritats ja van advertir que no es descartava que hi pogués haver més víctimes perquè encara hi havia un veí desaparegut. Aquest migdia el cap de bombers de València, Enrique Chisbert, ha confirmat que el cos ha finalitzat el registre de les habitacions de l'edifici i que, per tant, ja no es preveu localitzar cap víctima mortal més. També ha explicat que han comprovat que l'edifici és segur per treballar al seu interior i que no hi ha risc de col·lapse o esfondrament.

Ara, la investigació de les causes i la ràpida propagació concentren els esforços de les administracions. El titular del jutjat d’instrucció número 10 de València ha obert diligències i ha decretat el secret de les actuacions. A més, el foc també ha deixat 15 ferits, 7 dels quals són bombers. Segons ha explicat el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, sis d'ells han hagut de ser hospitalitzats, quatre ja han rebut l'alta i no es tem per la vida dels altres dos.

Els bombers ahir van aconseguir entrar a l'edifici a quarts de dotze del matí, després d'hores intentant refredar amb aigua l'estructura. Les espectaculars flames que dijous sortien de tot l'edifici es van poder sufocar al llarg de la nit. Tot i això, no va ser fins més tard que la policia científica va poder accedir a l'edifici, fins que es va assegurar que no hi havia risc de col·lapse. Això va fer que en tot moment es treballés amb drons, fins i tot quan l'incendi encara era viu. El foc es va declarar dimecres al voltant de les 17.30 h al setè pis per causes que encara es desconeixen i va propagar-se ràpidament per la façana de l’edifici fins a consumir-lo del tot. Malgrat que ja no hi ha revifades,

A l’immoble hi havia 138 pisos dividits en dos blocs units per un ascensor i s'estima que hi vivien prop de 450 persones. "Alguns ho han perdut tot", explicava ahir l'alcaldessa de València, María José Català. L'edifici afectat, que va construir-se el 2005, és a l’encreuament de l’avinguda del Mestre Rodrigo i el carrer Poeta Rafael Alberti. La Generalitat Valenciana ha declarat tres dies de dol.

Detall de l'estat en què ha quedat l'edifici.
Vista de l'edifici a primera hora del matí.

Solidaritat i ajudes

Les administracions ja s'han posat mans a l'obra per tal de mitigar les conseqüències per als veïns de l'edifici. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que la prioritat ara és la cerca de víctimes i ha enviat un missatge de solidaritat i empatia als familiars. Ho ha fet en una compareixença als mitjans després de visitar la zona afectada. També ha destacat la col·laboració amb l'ajuntament de la ciutat i la Generalitat Valenciana i ha ofert el seu suport per proveir ajudes urgents, clarificar el que ha passat i "ajudar a sobreposar-se" els veïns d'aquesta tragèdia.

Per la seva banda, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, i l'alcaldessa de València, María José Catalá, han anunciat aquest matí el primer paquet d'ajudes per als afectats. Segons ha explicat Mazón, dilluns s'aprovaran en un ple extraordinari diverses ajudes per als veïns, que preveuen xecs de 10.000 euros per a béns de primeres necessitats i una ajuda de 1.500 euros al mes per pagar un lloguer. Catalá també ha anunciat que posaran 131 habitatges a disposició dels afectats.

La tragèdia ha provocat una onada de solidaritat a tot Espanya. A més del discurs de Pedro Sánchez des del peu de l'edifici en ruïnes, qui també ha parlat ha estat el cap de l'oposició i líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. El popular ha lamentat "la pèrdua irreparable de les víctimes mortals", i ha agraït, a través de X, als serveis d'emergència "la seva participació heroica en el control de l'incendi i el rescat dels veïns". També s'hi han solidaritzat la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, o el Papa Francesc. Pere Aragonès també ha piulat al respecte i ha enviat el seu suport "a les famílies afectades, als serveis d'emergències i a les institucions valencianes en aquests moments difícils".

A banda, també han quedat suspesos tots els actes previstos per a aquests pròxims dies. Això ha fet que els actes fallers que estaven programats a la ciutat de València fins diumenge, inclosa la Crida, amb què s'inicia la festa de les Falles, hagin quedat suspesos pels tres dies de dol que s'han declarat. També s'han cancel·lat els partits de futbol previstos aquest cap de setmana del València i el Llevant, els dos clubs de la ciutat.

stats