Territori
Societat 06/06/2023

El Bisbat inaugura un xibiu damunt la mar a Portals amb "fins solidaris"

Tabgha és el nom de l'establiment, "en al·lusió a la localitat d'Israel en la qual, segons la Bíblia, Jesucrist va multiplicar els pans i els peixos"

3 min
Imatge del xibiu, gestionat per la parròquia de Portals, on es pot observar el mural amb la simbologia dels pans i els peixos.

PalmaTbgha, "en al·lusió a la localitat d'Israel on Jesucrist va multiplicar els pans i els peixos", és el nom del xibiu de platja que el Bisbat de Mallorca ha inaugurat aquest dimarts a la platja de Portals Nous "amb finalitats benèfiques". Ubicat damunt la mar, l'establiment té una carta amb preus que oscil·len dels 9,50 € per un croissant de pernil i formatge als 415 € per un xampany Dom Perignon. Encara que la parròquia de Portals duu la gestió de l'establiment, el gerent és Pedro Suau, un empresari que ja té la seva pròpia marca a Palma i que era veí de Portals.

La intenció, ha informat el Bisbat, és que amb els beneficis obtinguts es pugui construir un alberg per acollir les famílies necessitades de la zona de Calvià. La idea va sorgir del mateix rector de la Pprròquia de Portals i delegat de Càritas Mallorca, Pep Toni Guardiola. En la presentació del xibiu també hi ha estat present la responsable d'acolliment de Càritas Interparroquial, Marta López, qui ha assegurat que el projecte neix amb la voluntat de "partir i compartir", a través del que nomenen "economia solidària" i respectant criteris "socials, ètics i ecològics".

Carta de menjar de Tabgha.
Carta de begudes de Tabgha.
Carta de begudes de Tabgha.

Ara bé, la carta de l'establiment conté principalment amanides –d'entre 16,70 € i 18,50 €– i pa amb oli –a partir de 15,50 €–, així com plats per picar: ofereixen olives a 3 €, un croissant de pernil i formatge a 9,50 €, un gaspatxo també a 9,50 €, uns natxos a 12,50 €, una bossa de patates a 4,50 € o una torrada de tomàtiga a 5 €. Pel que fa a les begudes, la carta s'estén des de cafès –des de 2,40 €, un espresso– i cerveses –a partir de 3,50 €, una canya de 0,20– fins a còctels i botelles de cava de Dom Perignon –a 415 €.

Els pans i els peixos, el concepte central

"Al principi, no m'encaixava el xibiu amb el projecte", ha reconegut Suau avui en la presentació, qui ha puntualitzat que ell sempre s'ha dedicat a dur locals, amb unes empreses i la seva pròpia marca. "Però aviat em vaig enamorar de la finalitat", ha afegit el gerent, satisfet per poder traslladar el seu concepte a Portals. Segons Suau, "el concepte de xibiu de platja ha canviat molt en els darrers anys" i, de fet, diu que "ja es nota l'ambient" i que "la gent està agraïda".

Imatge del mural, on es pot llegir 'Partir. Compartir'.

El gerent ha informat que el xibiu –que ja fa unes setmanes que està en marxa– tindrà un horari de les 9 h a les 21 h, de dilluns a diumenge, i que estarà obert fins al setembre. De moment, ha indicat, té vuit empleats, però ja ha advertit amb previsió de futur que "cada temporada la xifra haurà d'anar pujant". Pel que fa als clients, Suau ha assegurat que tot d'una detecten que el local ha canviat de propietaris i això els dona peu a explicar el que hi ha darrere. "Arriben i ja veuen una altra estructura i una altra decoració", ha apuntat. De fet, una de les novetats del xibiu és el mural que hi ha pintat, on es pot observar la simbologia dels pans i els peixos.

Quant als beneficis, el gerent ha afirmat que el 100% es destinaran a la causa benèfica, és a dir, a la construcció de l'alberg. "Nosaltres [l'equip] pertanyem a l'empresa de l'Església, tenim el nostre sou", ha detallat Suau. No obstant això, ha precisat, els clients també podran fer donacions més enllà de les consumicions, amb les quals "ja estàs ajudant", ha subratllat.

El local de la parròquia hauria de canviar d'ús amb la modificació del PGOU de Palma per poder fer l'alberg

No obstant això, el projecte de l'alberg no té encara totes les garanties urbanístiques, sinó que depèn que tiri endavant la modificació de l'actual Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Calvià. Ignacio Riera, voluntari de Càritas i coordinador de la Parròquia de Portals, ha manifestat que, "aprofitant la modificació del PGOU de Calvià, que s'ha aprovat inicialment, el local parroquial passarà d'ús religiós a ús dotacional, podent iniciar així els tràmits de petició de llicències per a executar les obres". Així mateix, segons ha informat, paral·lelament a tot el procés, des de Càritas Interparroquial es duran a terme iniciatives puntuals per a prestar ajuda a famílies amb necessitat d'habitatge.

El projecte de la Unitat Pastoral Costa de Calvià neix amb l'objectiu de donar resposta al problema important de falta d'habitatge entre els veïns del municipi. Segons el Bisbat, la intenció és crear un alberg per a famílies en el local parroquial que hi ha al costat de l'Església Sant Llorenç de Palmanova. Es preveu que l'espai dupliqui la seva edificabilitat amb un pis superior en el qual estaran les zones privatives, les habitacions, que seran modulars per adaptar-se a les necessitats de les famílies que els ocupin. En la planta baixa, en canvi, es volen situar els espais comuns. Segons ha expressat l'arquitecta del projecte, Lourdes Bosch, "l'edifici podrà acollir entre 12 i 24 persones, si bé encara s'està treballant en la definició dels espais en col·laboració amb els serveis socials".

stats