Societat 18/11/2019

Balears, la tercera comunitat autònoma que millor paga les guàrdies als metges de família

Actualment cobren 27 euros per hora en dies laborals

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaLes Illes Balears són la tercera comunitat autònoma d'Espanya on millor es paguen les guàrdies als metges de família (27 euros per hora en dies laborals) i als especialistes (27 euros també), segons la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF).

Múrcia és on millor es retribueixen les guàrdies als metges de família (28,26 euros per hora en dies laborables) i als especialistes (28,98). On menys cobren l'hora els metges de família és a Madrid (11,5), Andalusia (17,42) i Canàries (20,35), i en el cas de la guàrdia d'especialista són Andalusia (17,24) i Aragó (20,79).

Segons la CSIF, la sanitat pública ha destruït 50.000 ocupacions els dos darrers mesos i fan falta al voltant de 120.000 professionals a tot l'Estat. El sindicat denuncia que el sistema sanitari afronta l'arribada del fred i la campanya del grip en nivells pròxims a la crisi. A més, assenyalen que actualment calen entre 117.000 i 120.000 professionals sanitaris a tot l'Estat per reduir la temporalitat, una xifra que resulta de les places pendents de convocar i dels llocs de feina destruïts per les taxes de reposició en les diferents comunitats autònomes. "La sanitat està ferida" i "necessitam un govern estable que, juntament amb les comunitats autònomes, estiri del carro i solucioni aquestes situacions en plena onada de fred", ha subratllat la secretària de Prevenció de Riscos Laborals del sindicat, Encarna Abascal.

En el seu estudi, la CSIF ha analitzat les hores de guàrdia o d'atenció continuada, un concepte retributiu comú entre el col·lectiu d'infermeria, metges d'atenció primària i especialista d'àrea. Tampoc les infermeres d'atenció primària són alienes a aquestes diferències: al País Basc cobren 20,67 euros la guàrdia, mentre que a Madrid, només 7,43, "per sota d'una empleada de la llar, amb tots els meus respectes cap a aquest col·lectiu", ha assenyalat.

stats