Les Balears tenen 22 granges; el 2010 només n’hi havia una

Mallorca concentra el major nombre d’instal·lacions

Cati Vidal, amb una bossa de caragols collits a la seva explotació de Son Carrió, des d’on en distribueix a molts particulars, restaurants i botigues de la zona.
M. Barceló
22/04/2017
2 min

PalmaQue el caragol és un menjar que pastura de valent sobre les taules mallorquines és una evidència, confirmada pels registres d’explotacions caragoleres que controla la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern. Segons les dades facilitades, d’una sola granja activa el 2010 s’ha passat a 22 explotacions el 2016.

El caragol s’ha posat de moda els darrers cinc anys. El 2012 hi havia en funcionament sis granges, dos anys després ja n’eren 13, i en dos anys més s’ha passat a les 22 actuals, quasi el doble.

Per illes, Mallorca en té 18, Menorca, 3 i Eivissa, 1. Menorca fins fa dos anys no en tenia cap, i la d’Eivissa començà a estar activa l’any passat. Gran part de la producció es destina a consum turístic. Muro apareix com el poble pioner en aquest tipus de negoci agroalimentari i a dia d’avui Sant Llorenç del Cardassar, Ariany, Muro i Llucmajor són municipis amb dues granges cadascun. Binissalem, Calvià, Esporles, Felanitx, Inca, sa Pobla, Sencelles, Santa Margalida i Santa Maria del Camí, a Mallorca; Alaior i Maó, a Menorca, i Santa Eulària del Riu, a Eivissa, completen el registre oficial de granges de caragols a les Balears.

Les dades d’obertura d’explotacions indiquen que n’hi ha una demanda que va creixent. El fet d’haver-ne d’importar de la Península pot ser indicador que per ara no hi ha capacitat per atendre el consum intern, almanco en moments puntuals com pugui ser Sant Marc, per això se’n compren de fora de l’Arxipèlag.

Preus variables

El preu actual es mou entre 8 i 10 euros el quilo de caragols per cuinar, i sobre els 15 si ja estan preparats per menjar. El preu pot canviar també segons la varietat: el bover sol tenir un preu més elevat que les caragoles.

stats