Societat 11/04/2020

Les Balears superen la barrera dels 100 morts per coronavirus

S'han registrat aquest dissabte 4 morts i 19 contagis més

Elena Navarro
3 min
Sanitaris que treballen a la planta de contagiats per coronavirus de l'Hospital de Son Espases

PalmaLes Balears han superat la barrera dels 100 morts per coronavirus. Segons ha informat el Ministeri de Sanitat aquest dissabte dematí, les Illes han registrat 4 morts i 19 casos positius més de coronavirus, fet que representa un augment de l'1,2% dels contagis respecte de la jornada anterior. Amb aquestes xifres, el nombre de víctimes puja a 102 i la de contagis, a 1.507 des de l'inici de la crisi sanitària.

Pel que fa als positius actius, actualment n'hi ha 648 casos a l'Arxipèlag, sis menys que ahir. D’altra banda, hi ha 757 persones que s’han curat, la qual cosa implica 20 més que la darrera jornada. Cal destacar que la xifra de curats ja representa més del 50% del total de positius que s'han detectat d'ençà del començament de l'epidèmia.

Quant a la situació als hospitals, a Mallorca hi ha 393 persones hospitalitzades, 74 de les quals es troben en unitats de cures intensives; a Menorca, hi ha 17 persones hospitalitzades (6 a l’UCI) i 29 persones en seguiment per part de les UVAC; i a Eivissa, són 49 les persones hospitalitzades (13 a l’UCI). Unes altres 33 persones reben atenció de les UVAC a Eivissa i a Formentera.

Situació a les residències

Dels 19 nou casos detectats, 16 són a residències de gent gran, segons ha informat el portaveu de Salut, Javier Arranz, en roda de premsa. Per la seva banda, la consellera Patrícia Gómez ha assegurat que els centres de la tercera edat són la prioritat, i ha informat que han intervingut dues residències privades especialment afectades pel coronavirus -DomusVi Palma i Oasis-, per tal d'aturar-hi els contagis.

Ara com ara, hi ha 348 usuaris de residències de gent gran afectades pel covid-19: 209 positius actius, 6 curats i 28 morts (dos més que divendres). També s’han registrat 99 treballadors positius actius i 6 treballadors curats. En total, 23 residències de gent gran tenen persones afectades.

Quant a les residències per a persones amb discapacitat, hi ha 53 afectats. S’han registrat 19 usuaris positius actius i 15 usuaris curats. També hi ha 15 treballadors positius actius i 4 treballadors curats. En total, hi ha 10 residències i centres de discapacitats afectats.

Sanitaris afectats

D'ençà que va començar l'epidèmia, s'han detectat un total de 288 casos positius entre els professionals que fan feina en els centres sanitaris, la qual cosa representa un 19% dels casos totals detectats a les Illes. De tots aquests casos, avui dia hi ha 177 professionals sanitaris que són positius actius: l’1,1% dels 16.000 professionals que fan feina a la sanitat balear. A més, un total de 262 estan en vigilància activa.

Si ens fixam en el gènere, el coronavirus afecta d’una manera més devastadora els homes d’entre 70 i 89 anys, segons un informe fet pel Servei d'Epidemiologia de la Conselleria de Salut, actualitzat el 7 d'abril. Són els homes els que tenen pitjor pronòstic, perquè són el grup en què hi ha més casos de malalts que perden la vida o acaben a la unitat de cures intensives.

Les Balears estan en el camí de sortida de la crisi sanitària, amb una de les corbes de contagi més baixes de l'Estat. I ho ha aconseugit molt abans que gairebé totes les altres comunitats autònomes, i sense que s'hagi arribat a superar el 55% de capacitat de les unitats de cures intensives als hospitals. El fet de ser illes hi ha jugat a favor: s'ha aprofitat la barrera natural que separa l'Arxipèlag del continent i de les illes entre si.

Desconfinament

Gómez ha avançat que la setmana que ve posarà damunt la taula la proposta de les Balears per al desconfinament en la reunió amb el Ministeri de Salut i les altres comunitats autònomes, que serà a principis de la setmana vinent. La consellera ha recordat que la presidenta, Francina Armengol, va demanar a l'executiu central allargar el confinament fins al final de l'estat d'alarma, petició que aquest ha desestimat.

"Evidentment és un risc, però l'hem d'assumir en algun moment determinat; si no és ara, serà d'aquí a uns mesos", ha opinat Arranz, qui ha afegit que en la decisió de començar les activitats d'indústria i construcció la setmana que ve "hi han entrat altres factors que no són els sanitaris". "Hem d'assumir petites remuntades d'aquí a un temps i hem d'estar preparats", ha apuntat el portaveu. Ha avançat que demà publicaran uns consells d'higiene per a les persones que hagin de tornar a la feina.

stats