Espècies marines
Societat 10/03/2023

Les Balears podrien rebre una onada massiva de meduses i llagostes, segons el CSIC

Els individus provindrien de Ligúria (Itàlia)

ARA Balears
2 min
Un individu juvenil de llagosta durant els treballs de mostreig de l’estudi

PalmaEl litoral de les Balears podria rebre una onada massiva de meduses i llagostes provinents de Ligúria (Itàlia), segons un estudi del CSIC. L'estudi, que ha estat recentment publicat a la revista Scientific Reports, confirma la importància de la mar de Ligúria com a punt estratègic per a la reproducció i la supervivència d'espècies importants per a la pesca local —com les llagostes— i principal origen de les meduses luminescents que afecten negativament el turisme.  

Així, la investigació podria ajudar a preveure l'arribada massiva de meduses a les costes catalanes i balears, i a saber com venen, quan venen i d’on procedeixen els nous individus de llagosta que habiten en aquestes costes. "Els resultats obtinguts en aquesta investigació mostren també evidències d’un intercanvi d’individus de llagosta entre costes de diferents països de la Mediterrània. Aquest fenomen s'ha de tenir en compte per a la gestió efectiva d'aquesta població subjecta a explotació pesquera pel gran interès comercial, ja que es tracta d'una espècie catalogada com a vulnerable per la Llista Vermella de la IUCN", explica Eduardo Ramírez Romero, un dels autors de l'estudi.

Així mateix, l'estudi demostra que aquestes poblacions d'espècies estan interconnectades entre si i això implica que "els esforços per desenvolupar polítiques dirigides a la gestió, conservació i sostenibilitat a llarg termini de les poblacions marines relacionades amb la pesca i el turisme a la Mediterrània haurien de ser coordinats entre els diferents països de la regió", afegeix Andrés Ospina-Álvarez, un dels investigadors del CSIC.

Dispersió d'organismes marins

Les interaccions entre l'atmosfera i l'oceà provoquen un fenomen que els científics coneixen com a dispersió. La dispersió d'organismes marins es refereix al viatge que fan aquests organismes des del lloc d'origen fins a altres destinacions, transportats per corrents marins. Això afecta ambdues espècies, perquè les larves de llagosta (Phyllosoma) i de medusa (Pelagia noctiluca) no són capaces de nedar contra els corrents, per la qual cosa s'hi mouen en el mateix sentit. D'aquesta manera, la dispersió esdevé un factor clau en la configuració i la interrelació de les poblacions marines.

Cal recordar que la zona de la qual provenen aquestes espècies (Ligúria) ja havia estat reconeguda com un punt estratègic per la seva rica biodiversitat i es va declarar com a santuari de Pelagos el 1999 per a mamífers marins de la Mediterrània. Amb els resultats obtinguts en aquest nou estudi, es reafirma la importància de les àrees marines protegides, com les d'aquestes zones de la Mediterrània, que serveixen per a la protecció i la conservació d'espècies marines molt diverses, més enllà de cetacis i aus marines.

Metodologia

L'ús de models matemàtics va permetre reconstruir les trajectòries que segueixen les larves i les meduses, organismes planctònics dels quals costa molt fer un seguiment a mar oberta. Els desplaçaments que fan les larves de llagosta i les meduses eren, fins ara, molt desconeguts, ja que poden viure surant a l'oceà durant més de vuit mesos abans d'arribar a les costes.

stats