Societat 20/04/2020

Balears perd un total de 905 milions d'ençà que s'inicià l'estat d'alarma

L'impacte ha implicat una pèrdua d'un 2,8% del PIB anual en cinc setmanes

Ara Balears
2 min
Un dels carrers comercials de Palma amb totes les botigues tancades

PalmaLes Illes Balears han perdut un total de 905 milions d'euros, un 2,8% del Producte Interior Brut (PIB) anual, d'ençà que el govern espanyol decretà l'estat d'alarma. Del 14 de març al 13 d'abril l'Arxipèlag va perdre 612,4 milions d'euros, una xifra a la qual s'hi han de sumar els 293,69 milions perduts del 13 al 19 d'abril, segons indica l'estudi de la Fundació Impulsa en una nota.

L'entitat ha especificat que aquest darrer marcador supera sensiblement el que es registrà la setmana anterior, que va ser de 277,26 milions. Per això, apunta que "l'entrada en funcionament dels serveis no essencials de dimarts passat no ha pogut compensar la pèrdua d'activitat vinculada al dinamisme habitual dels serveis turístics a partir de Setmana Santa".

L'Impulsòmetre és la nova eina de feina que ha posat en marxa la fundació amb la intenció de recollir amb temps real la percepció i les expectatives que tenen les empreses de l'Arxipèlag davant la crisi sanitària. Aquest recurs indica que el 80% d'elles qualifiquen de molt negatiu el primer impacte econòmic de la crisi sanitària sobre els seus negocis, una valoració que comparteixen el 55% de les unitats de la indústria, el 56,3% de la construcció i el 86,8% dels serveis.

El 85% del teixit empresarial anticipa riscos comercials i de liquiditat. Per això, entre les principals mesures que cal adoptar figuren l'aplicació d'exempcions en les cotitzacions a la Seguretat Social (86,1%), l'ajornament de tributs sense recàrrec (81,8%), l'accés a recursos financers i avals amb condicions especials (75,8%), la reducció del cost financer suportat per les empreses (60,6%) i la suspensió temporal de préstecs (46,1%).

En qualsevol cas, el teixit empresarial es mostra proactiu enfront de la situació actual, perquè tres de cada quatre empreses estan anticipant escenaris i gestionant la incertesa. Per altra banda, una de cada quatre demana explícitament mesures addicionals al confinament, ja que és una mesura necessària però no suficient per gestionar la crisi sanitària.

stats