Demografia
Societat 27/02/2023

Les Balears, líder de l'Espanya que s'omple: un 7,5% més de població en deu anys

Cap comunitat autònoma, ni casos particulars de províncies, s'apropen al creixement demogràfic de les Illes, amb Sant Antoni de Portmany com a màxim exponent

2 min
Massificació turística a Mallorca.

PalmaLes Illes Balears lideren el creixement demogràfic de l'Espanya que s'omple. Entre els censos del 2011 i el 2021 –es publiquen cada deu anys–, l'increment de població ha estat del 7,5%, un registre molt per damunt de la Comunitat de Madrid (4,7%) i les Illes Canàries (4,6%), que són les següents comunitats del rànquing. En el cas de la classificació per províncies, les que més s'hi apropen són Màlaga, amb un augment del 6,4%, i Almeria, amb un 6,1%.

Aquestes són les conclusions principals de les darreres dades que ha tret aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les Balears es consoliden com les màximes exponents del bloc de comunitats que, en contraposició a l'Espanya buidada, guanyen població any rere any. Als antípodes de les Illes, Catalunya o el País Valencià hi ha Castella i Lleó i Astúries, que en una dècada han perdut un 6,1% i un 5,9% de població, respectivament, i que accentuen així la seva tendència d'una societat envellida i uns joves que emigren a altres territoris.

Sant Antoni de Portmany és el cas més paradigmàtic de l'increment demogràfic de les Balears: és el tretzè municipi d'Espanya de més de 10.000 habitants –els analitzats per l'INE– que més població ha guanyat. Concretament, el 2021 hi va haver un 25,9% més d'habitants que el 2011, fins a arribar als 27.400 actuals. Molt possiblement hi hagi majors variacions que a Sant Antoni en altres municipis illencs de baixa població, però resulta més significatiu quan es dona a territoris que ja parteixen d'una alta quantitat d'habitants. A tot l'Estat, els casos més extrems són Arroyomolinos, a Madrid, amb un augment demogràfic del 52,5%, i Aranguren (Navarra), amb un 46,3%.

Sóller, el municipi amb menys atur

D'entre els 759 municipis que superen els 10.000 habitants a tot Espanya, Sóller és el que té menys atur de les Balears i el 16è de l'Estat en aquest rànquing, amb un 5,2%, segons les dades de l'INE. Els quatre municipis que més en tenen són de Cadis, des de Barbate (24,3%) a Vejer de la Frontera (20,1%), i set dels deu que menys atur presenten són de la Comunitat de Madrid, amb Pozuelo de Alarcón (3,9%) com la més representativa.

D'altra banda, Son Servera va ser el 2021 el segon municipi de tot l'Estat amb una taxa d'activitat més baixa. Aquesta xifra marca la relació entre la població activa (ocupats i aturats) i la major de 16 anys. Així i tot, s'ha de tenir en compte que la classificació es va fer amb les dades de la darrera setmana de desembre, quan no hi ha temporada turística. Aquest fet podria explicar que, a banda de Son Servera (37,3%), hi hagi cinc municipis de Mallorca més entre els 20 d'Espanya amb una menor taxa d'activitat, i tots ells enfocats al turisme: Capdepera (40,7%), Santa Margalida (41,1%), Santanyí (42,6%), Alcúdia (43,1%) i Pollença (44,2%).

stats