Societat 30/12/2019

Els balears demanen al nou govern estatal salaris dignes i més estabilitat

Segons l'informe Gadeso, entre les principals peticions dels ciutadans hi ha la de donar sortida al conflicte català

Ara Balears
2 min
El salari mínim a Espanya és de 707 euros al mes en 14 pagues

PalmaL'any 2019 s'està acabant i la fundació Gadeso ha fet un darrer informe, en què mostra les demandes que tenen els ciutadans de les Illes Balears per al pròxim govern estatal, tant polítiques com socioeconòmiques. La principal petició dels balears, que ha fet un 62% dels enquestats, és que hi hagi una reforma laboral, que es millorin els sous i que hi hagi més estabilitat. Les pensions dignes regulades per llei hi ocupen la segona posició, amb un 59%.

L'habitatge també és un dels temes que preocupen més els enquestats i, per això, un 58% demana que hi hagi més promoció d'habitatges públics i un control dels lloguers. Un 51% dels enquestats espera que es dugui a terme el REB i que sigui més fàcil l'accés als serveis públics (sanitat, educació i dependència). Per part seva, un 30% dels enquestats espera que el nou govern espanyol doni sortida al conflicte català i un 25% demana que hi hagi alternatives a l'extrema dreta. En darrer lloc, s'hi troba la demanda de prendre mesures alternatives al canvi climàtic.

Si aquestes dades es desglossen per edats, hi ha diferències substancials de les demandes que fan. Les quatre principals peticions dels joves és que hi hagi més ocupació i estabilitat laboral, més accés a l'habitatge, salaris dignes i mesures d'ajuda per poder independitzar-se. La igualtat de gènere (33%) i la lluita contra el canvi climàtic (38%) són algunes de les demandes polítiques que fa aquest sector.

La gent que té entre 30 i 60 anys remarca la necessitat de fer una reforma laboral i el fet de regular l'accés a l'habitatge, especialment al lloguer accessible. Per la gent gran,la principal preocupació són les pensions. Per això, un 80% dels enquestats reclama al nou govern estatal pensions dignes i una millora efectiva dels serveis de dependència.

stats