Batalla legal
Societat 21/03/2023

«Bad Bunny 'baby'», la frase (de la seva ex) que pot costar 40 milions de dòlars al cantant porto-riqueny

Carliz de la Cruz, llicenciada en dret, no va signar mai cap document donant permís al cantant per fer servir la seva veu

2 min
Bad Bunny en una imatge promocional

BarcelonaL'exnòvia del cantant porto-riqueny Bad Bunny Carliz De la Cruz l'ha demandat en un jutjat de San Juan, a Puerto Rico. La dona li demana una compensació d'almenys 40 milions de dòlars per drets d'imatge, drets morals d'autor i danys i perjudicis. La demanda de De la Cruz, que va acabar els estudis de dret fa dos anys, contra Benito Antonio Martínez Ocasio, nom real de Bad Bunny, és perquè l'artista ha utilitzat la seva veu dient la frase "Bad Bunny baby" en diversos temes i sense la seva autorització.

Segons la demanda, que es va presentar l'1 de març però s'ha donat a conèixer ara, el 2015 De la Cruz i Bad Bunny "van decidir que seria una idea captivadora" que ell, després del seu nom artístic, "inclogués la paraula baby". "Amb la intenció que la frase "Bad Bunny baby" fos més original encara, tots dos van tenir la idea que el millor era que s'enregistrés amb la veu de Carliz, la seva nòvia" des del 2011, abans que es fes famós, detalla la demanda.

Aquell mateix 2015, mentre De la Cruz era amb una amiga, va rebre una petició de part del cantant perquè es gravés dient "Bad Bunny baby", cosa que ella va fer amb el telèfon mòbil. Bad Bunny va incloure aquesta tornada al tema Pa' tu (2017), on també va participar Bryant Myers. Va afegir-hi la veu de la jove "sense el seu consentiment, ni autorització per escrit", d'acord amb el document judicial. Aquesta va ser la primera cançó que va gravar Bad Bunny per al segell discogràfic Rimas Entertainment, amb què havia signat l'abril del 2016 i que també ha estat demandat per De La Cruz.

La jove al·lega que Bad Bunny es va presentar a Puerto Rico, els Estats Units i la República Dominicana, començant els seus concerts amb la seva veu repetint la frase "Bad Bunny baby", juntament amb un ritme de fons. A més, Bad Bunny va utilitzar també la tornada a la cançó Dos mil 16, que forma part de l'àlbum Un verano sin ti (2022). Un dia abans del llançament d'aquell disc –el 5 de maig del 2022– la noia al·lega que els representants de l'artista van intentar arribar a un acord amb ella, que el va rebutjar sense signar cap contracte.

"No obstant, es va publicar i es va vendre el disc que contenia la veu de la demandant sense importar si hi donava el consentiment per a l'ús de la veu o no, és a dir, la identitat", explica a la demanda. La veu de De la Cruz també es va poder sentir a tots els espectacles de Bad Bunny a la seva gira Un Verano sin Ti, que es van dur a terme a Puerto Rico, els Estats Units i l'Amèrica Llatina a partir del juliol del 2022. A banda d'excloure el seu nom de les obres artístiques creades, els demandats van utilitzar la veu distingible de De la Cruz sense el seu consentiment per a cançons, discos, promocions, concerts i plataformes socials i musicals, televisió i ràdio.

Carliz de la Cruz, exnòvia de Bad Bunny
stats