Contaminació
Societat 26/04/2023

Avís preventiu de contaminació després d'un 2022 amb valors a l'alça

Fins a vuit estacions superen aquest dimarts el límit de partícules PM10 permès

3 min
Barcelona sota una capa de contaminació aquest migdia. ALFONS PUERTAS

Aquest dimarts s'ha activat un avís preventiu de contaminació arran dels alts nivells de partícules que s'estan registrant en aquest inici de setmana. Segons l'informe emès per la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, són vuit les estacions del país que entre dilluns i dimarts han tingut una mitjana de partícules PM10 de 24 hores superior als 50 μg/m³ d'aire permesos.

Una de les estacions és la de l'Eixample de Barcelona (70 μg/m³), però també superen el límit estacions com la de Sant Adrià de Besòs (53) i un grapat de punts d'observació com el de l'AP-7 a Mollet del Vallès (66), Sant Perpètua de Mogoda (60), Granollers (59) i Montcada i Reixac (57). També a la plana de Vic l'estancament dels últims dies afavoreix que els nivells de partícules siguin elevats: Manlleu (63) i Vic (55).

Evolució del nivell de partícules PM10 a Manlleu
Dades en µg/m³, mitjana de 24 hores

No és gens estrany que es produeixin superacions del límit permès de partícules en aquesta època de l'any, quan els anticiclons persistents de l'hivern afavoreixen l'escassa circulació de l'aire i fenòmens com la inversió tèrmica que ajuden a engabiar la contaminació a les capes baixes de l'atmosfera.

La Generalitat cita un informe del ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic segons el qual, a hores d'ara, hi ha una intrusió de pols d’origen africà que provoca unes concentracions d’entre 10 i 50 μg/m³ al sector nord-est de la península Ibèrica, però el cert és que els models de previsió de contaminants no apuntaven per avui a una irrupció important de pols del Sàhara, com marca aquest mapa de probabilitat que hi hagués concentracions de més de 50 μg/m³ d'aire elaborat pel Barcelona Dust Regional Center.

Probabilitat que avui se superi el nivell permès de partícules PM10

En aquest cas, doncs, la superació de partícules no s'està produint tant per una entrada de pols del desert, sinó sobretot pel fet que la contaminació que es genera no pot dispersar-se fàcilment. Les previsions fan pensar que aquest estancament durarà fins al cap de setmana, moment en el qual el vent de garbí pot entrar amb força i canviar la dinàmica atmosfèrica.

L'NO2 repunta durant el 2022

Tot i que les partícules també són un dels contaminants que afecten la salut, el contaminant més vinculat a l'activitat humana i el que ha motivat més mesures durant els últims anys és el diòxid de nitrogen. Passada la pandèmia, el 2022 s'ha tancat amb nivells de NO2 a l'alça, però inferiors als del 2019. El límit anual permès sobre aquest contaminant són 40 μg/m³ d'aire, però el setembre del 2021 l'OMS va rebaixar de 40 a 10 μg/m³ la mitjana anual d'NO2 recomanable, un fet que podria empènyer la Unió Europea a rebaixar els límits permesos de cara als pròxims anys.

L'única estació que ha superat els nivells permesos el 2022 és la d'Eixample de Barcelona, que ha registrat una mitjana anual de 42 μg/m³ d'aire, clarament superior a la de l'any passat (37,4) i a la del 2020 (35,1), però notablement inferior a la del 2019, que va ser de 49,7.

Cap altra estació supera el llindar dels 40 μg/m³ d'aire, però diverses estacions superen els 30: són la de Barcelona ubicada a la plaça Gal·la Placídia (34,7), l'estació de Mollet del Vallès situada a l'AP-7 (32,9), la de Terrassa (32,1), la del parc de la Ciutadella de Barcelona (31,2) i la de Montcada i Reixac (30,9).

stats