Societat 09/05/2022

L'Autoritat Portuària admet passar per "dificultats" i adverteix que és "urgent" ampliar la plantilla

L'organisme fa un estudi per analitzar quant de personal fa falta

2 min
Seu de l'Autoritat Portuària amb agents de la Guàrdia Civil. / ISAAC BUJ

PalmaEl president de l'Autoritat Portuària de les Balears (APB), Francesc Antich, ha admès que l'organisme té "dificultats" per poder tirar endavant la gestió del port a causa de la manca de personal, que s'ha reduït un 12,5% els darrers 14 anys, tot i que el volum de negoci i activitat ha crescut exponencialment en aquest període. De fet, ha dit que la plantilla no arriba ni a cobrir les jubilacions i que la situació s'ha agreujat perquè "el creixement necessita noves capacitacions i gent necessària per poder-hi fer front". "La criatura ha crescut molt i li volem posar el vestit de fa 30 anys", ha resumit Antich.

Segons les dades de l'organisme, l'any passat hi havia 316 treballadors, 45 menys que el 2008. En canvi, en aquests anys, el volum de negoci s'ha incrementat un 42%: de 59,7 a 84,8 milions d'euros. Per les necessitats de personal, Antich ha afirmat que s'han hagut "d'anar desvestint" departaments. Ha posat d'exemple el cas de la policia o el departament de conservació, que ha hagut de perdre treballadors per reforçar les oficines.

Ara com ara, l'organisme està elaborant un estudi –que tenen previst tenir enllestit en dos o tres mesos– per analitzar quin és el personal que fa falta i així reclamar-ho a Ports a escala estatal. "No disposar d'això crea inseguretat a l'hora de gestionar, estrès al personal i una situació de dificultat que se suma a la necessitat de millorar tots els departaments per treballar amb la màxima seguretat i oferir els millors resultats", ha insistit el president de l'APB.

L'augment de personal està pendent de l'aprovació d'un marc estratègic a escala de l'Estat que està previst que es faci realitat enguany. Així, la situació no es revertirà abans de l'estiu, quan més trànsit marítim hi ha. Així i tot, Antich ha assegurat que "tots els estius passats els hem tret, i també traurem aquest, amb l'esforç de la plantilla". En aquest sentit, ha explicat que negocien amb els sindicats els serveis mínims que hi ha d'haver a cada zona i els àmbits que necessiten més reforç perquè hi hagi seguretat.

Superàvit de 28,8 milions

Pel que fa al balanç econòmic de l'any passat, Antich ha defensat que les xifres mostren "que estam en recuperació postpandèmia". En concret, l'APB va presentar un superàvit de 28,8 milions d'euros l'any 2021. Les línies de negoci que han donat més beneficis són les embarcacions esportives, amb un marge positiu entre ingressos i despeses de 40,3 milions d'euros. En concret, suposen el 69% dels ingressos, mentre que la mercaderia general suposa el 12%; els passatgers, el 7%, i els creuers, el 4%.

Al llarg de l'any passat es varen invertir 27,8 milions d'euros, 9 milions més que el 2019. Els ports on més doblers s'han destinat són els més grans: el de Palma (5,9 milions) i el d'Eivissa (5,7 milions), seguits del de la Savina (2,1 milions), Maó (2 milions) i Alcúdia (651.000 euros). Pel que fa al moviment de mercaderies, es varen moure 13,7 tones a tots els ports de l'Arxipèlag (l'any 2019 varen ser 16,3 tones).

Per acabar, Antich també ha donat dades del moviment de passatgers, que el 2021 encara va quedar lluny de les xifres prepandèmia. En total, es varen registrar 6.018.093 milions de passatgers al llarg de l'any passat, mentre que el 2019 n'eren 9.556.013. Això sí, tot apunta que el 2022 hi haurà una pujada important, ja que el primer trimestre varen passar pels ports illencs 742.628 persones, el doble que l'any anterior i més a prop de les 936.109 que es varen comptabilitzar el 2019.

stats