Societat 06/04/2020

Productors de les Illes demanen que es permeti anar als horts d'autoconsum malgrat l'estat d'alarma

La Xarxa de Pagesos Ecològics de les Balears sol·licita a la Delegació del govern espanyol que reconsideri la restricció per cuidar aquests espais

Ara Balears
1 min
Imatge d'arxiu

PalmaLa Xarxa de Pagesos Ecològics de les Balears, integrada per les organitzacions APAEMA, APAEM, APAEEF i l'Associació de Varietats Locals, ha instat la Delegació del govern espanyol a les Illes que "reconsideri" la restricció per anar a cuidar els horts d'autoconsum malgrat l'estat d'alarma. Els integrants afirmen que en altres territoris de l'Estat ja s'han flexibilitzat les restriccions per anar als horts.

Segons ha explicat l'entitat en un comunicat, amb la crisi sanitària es preveu que molta gent quedi sense feina i els horts són una eina "imprescindible" per afrontar aquesta situació perquè són una font que assegura aliments frescos i de qualitat que suposen un estalvi econòmic per a una persona o una família. Permeten fer una activitat d'esbarjo que manté una bona salut mental, més encara en una situació de confinament.

L'agrupació també creu que els horts es poden treballar individualment evitant contagis i diuen que no té sentit fer llargues coes als supermercats i que no es permeti anar a collir aliments a l'hort. Ara mateix és el moment de sembrar bona part de les plantes que formen l'hort estival, asseguren en el comunicat, i afegeixen que "cal augmentar l'autoabastiment del nostre territori".

En el cas dels terrenys comunitaris, urbans i socials, es poden marcar unes directrius clares perquè s'implantin torns d'assistència amb l'objectiu de complir les exigències sanitàries. Així mateix, l'entitat recorda que "es fa difícil concebre un estiu sense les nostres tomàtigues, pebres, albergínies, cebes, síndries i melons i varietats tradicionals". Apunten, a més, que alguns d'aquests aliments es conserven i permeten tenir rebost per passar l'hivern.

stats