Tribunals

L'Audiència desvincula Villarejo i els seus intents per esquitxar Trapero del cas Macedònia

El tribunal rebutja citar-lo a declarar com a testimoni, com demanava una de les defenses

2 min
El comissari José Manuel Villarejo en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl cas Macedònia, la trama de corrupció policial que va arribar a apuntar al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, per la seva relació amb un confident i líder d'una banda de narcotraficants, ha arribat a judici descafeïnat després de més de dotze anys d'investigació. Durant l'última dècada la causa ha fet diversos girs de guió. L'últim l'ha protagonitzat la defensa d'aquest confident, sobre qui gira tota la trama, que va apuntar a l'excomissari de la Policia Nacional, José Manuel Villarejo, com l'artífex del cas, per desprestigiar Trapero i el cos dels Mossos d'Esquadra. L'advocat de l'acusat va demanar que l'Audiència de Barcelona que jutja el cas cités Villarejo a declarar com a testimoni, però el tribunal ho ha rebutjat. Les magistrades del cas desvinculen l'excomissari de la trama. Argumenten que les "coincidències" entre el cas Villarejo i el cas Macedònia són únicament això, casualitats, i que els dos casos són "diferents".

L'advocat del confident va presentar al tribunal una conversa del 2009 –publicada al juny per La Razón– en la qual Villarejo parlava sobre la possibilitat de convèncer el jutge Baltasar Garzón d'intervenir el telèfon de Trapero per poder escoltar les converses amb aquest confident i principal acusat del cas Macedònia. De fet, l'intendent dels Mossos Antoni Rodríguez –abans cap de la comissaria general d’investigació criminal dels Mossos i recentment destinat a la comissaria de Rubí– va presentar un informe a l'Audiència Nacional demanant que s'investigués aquest extrem, que es va rebutjar. La defensa també demanava la declaració de Rodríguez com a testimoni al judici del cas Macedònia, així com la dels dos interlocutors de Villarejo, el director del Centre d'Intel·ligència i contra el Crim Organitzat, José Luís Olivera, i l'exinspector en cap de la Policia Nacional, Antonio Jiménez Raso.

Les magistrades també rebutgen aquests testimonis. "Per tots són conegudes –fins i tot en els últims dies– les reiterades manifestacions del senyor Villarejo en relació amb múltiples temes i les converses que sosté que té en el seu poder sobre innumerables trames de corrupció, investigacions policials, etc. Les informacions periodístiques i les declaracions fetes per aquest senyor no poden ser preses en consideració per jutjar uns fets que van passar fa més de deu anys", subratlla el tribunal.

L'Audiència també ha descartat pronunciar-se ara sobre la resta de qüestions prèvies que demanaven les defenses, entre elles anul·lar les intervencions telefòniques en les quals es basa part de la investigació, i ho farà en la sentència. El judici havia de començar aquest dilluns amb l'interrogatori a diversos testimonis, però s'ha ajornat perquè un dels advocats s'ha contagiat per covid i no podia seguir la vista.

stats