Patrimoni
Societat 26/02/2024

ARCA reivindica la figura de l'arquitecte Guillem Forteza amb un llibre que recull les seves obres

Amb aquesta publicació l'entitat vol defensar la divulgació d'edificis molt significatius i que "no se sap que són seus"

ARA Balears
2 min
Membres d'ARCA presenten el llibre 'Una aproximació a l'arquitecte Guillem Forteza'

PalmaL'associació per a la defensa del patrimoni (ARCA) ha reivindicat la divulgació i coneixement de l'obra de l'arquitecte Guillem Forteza amb la publicació del llibre Una aproximació a l'arquitecte Guillem Forteza, que recull la seva obra. Segons ha recollit Europa Press, el llibre, en què figuren palaus, col·legis, habitatges i hospitals, dins l'obra de Forteza, defensa la divulgació d'edificis "molt significatius" i que "no se sap que són seus". Des d'ARCA han assenyalat que, de fet, "la majoria ni tan sols estan catalogats". En aquest sentit, han reclamat la importància que té que es cataloguin com a Bé d'Interès Cultural (BIC) o incloure'ls en els catàlegs municipals.

La portada del llibre

Així mateix, han lamentat l'estat d'alguns dels edificis de Forteza, com l'escorxador d'Algaida, subratllant que estan oblidats o abandonats. En aquesta línia, han mencionat també l'escola rural S'Espinagar a Manacor, que està "molt destruïda" i seria "un espai meravellós per poder fer alguna cosa". Quant al llibre, és el resultat d'una exposició que va fer l'associació sobre l'obra de l'arquitecte. La vicepresidenta d'ARCA, Àngels Fermoselle, ha apuntat que l'exposició va tenir un "gran èxit" i que per això s'ha ampliat la investigació de l'obra,

En aquesta línia, han explicat que han descobert edificis a Palma que són de l'autor i "no es coneixien", ja que l'arquitecte és més conegut per la seva tasca a les escoles. Així mateix, la publicació recull unes 130 obres, juntament amb fotografies.

En darrer lloc, des d'ARCA han subratllat que l'exposició i la publicació del llibre són una aportació a la investigació de Forteza, però que aquesta "ha de continuar". A més, han insistit en la importància que no desaparegui l'obra de l'arquitecte. En referència a això, Fermoselle ha criticat la reforma que es va fer del sostre del mercat de Pere Garau, qualificant-la de "manca de respecte enorme". De la mateixa manera, ha manifestat que amb la darrera intervenció feta a la plaça de les Columnes, també de l'arquitecte "s'ha trencat la unitat de la plaça". L'associació durà a terme, a la seva seu aquest dimecres, a les 19 h, una presentació del llibre, que posteriorment es publicarà en una edició digital.

stats