La pluja torrencial del 2018
Societat 08/10/2023

Aquest dilluns fa cinc anys de la torrentada de Sant Llorenç

Es va dur la vida de 13 persones i, en el seu moment, es van calcular en més de 90 milions d'euros els desperfectes

2 min
Un mes de la torrentada al Llevant de Mallorca

PalmaAquest dilluns fa cinc anys de la torrentada de Sant Llorenç des Cardassar a Mallorca. Es va dur la vida de 13 persones i, en el seu moment, es van calcular en més de 90 milions d'euros els desperfectes. Es van retirar 4.820 tones de llots, runa i mobiliari fet malbé dels carrers i les zones públiques de les poblacions afectades pel temporal i les inundacions. Les inundacions no van afectar només aquest municipi, Son Carrió fou el segon nucli més afectat per l'aigua i també va afectar, però en grau més baix, s'Illot, on el torrent desemboca a la mar.

L'aigua també es va afectar els animals. Els serveis d'emergències van retirar tres centenars de cadàvers de bestiar i d'animals domèstics. Es van retirar més de 350 vehicles i 300 habitatges van quedar afectats pel temporal.

Aquell 9 d'octubre de 2018 va ser tràgic, però no era la primera vegada que ocorria una cosa així. Trenta anys abans una bona part de les zones del Llevant de Mallorca afectades per les inundacions ja varen patir el setembre de 1989 una catàstrofe similar. Morien tres persones a l'hotel El Corso de Portocolom.

Ara, cinc anys després, el projecte de la variant de Sant Llorenç, causant de la torrentada, ha obtingut el vistiplau de la Direcció General de Recursos Hídrics.

La tempesta va començar aproximadament a les 15.00 hores. Entre les 19.00 i les 20.00 hores es va superar el límit de vessament —la quantitat màxima de pluja que el terreny és capaç de filtrar—, i l'episodi torrencial va acabar cap a les 00.00 hores.

Segons recorda Europa Press, es van produir més de 300 rescats i van ser localitzades 74 persones desaparegudes. Es va organitzar un ampli operatiu d'emergència amb participació de diverses institucions. Els dies posteriors a la tragèdia, unes 2.000 persones es van inscriure com a voluntàries per ajudar en les tasques de neteja.

stats