Societat 05/10/2023

Desbloquejat el projecte de la variant de Sant Llorenç a pocs dies del cinquè aniversari de la torrentada

Galmés preveu que la intervenció es pugui licitar al llarg de l'any que ve

2 min
Presentació variant Sant Llorenç

PalmaEl projecte de la variant de Sant Llorenç, causant de la torrentada del 9 d'octubre del 2018, ha obtingut el vistiplau de la Direcció General de Recursos Hídrics. Així ho ha anunciat aquest dijous el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, durant la visita que ha fet a Sant Llorenç pocs dies abans de complir-se el cinquè aniversari de les greus inundacions. Galmés ha explicat que se n'ha accelerat la tramitació durant els mesos d'agost i setembre.

Llorenç Galmés ha assegurat que "esperem que les obres puguin començar al més aviat possible, malgrat que és un projecte de tramitació llarga, que durarà més de mig any".

El pròxim dilluns, dia 9 d'octubre, es compliran cinc anys de les inundacions que va patir el Llevant de Mallorca, especialment el poble de Sant Llorenç des Cardassar. El Grup d'Investigació de Climatologia, Hidrologia, Riscos Naturals i Territori de la UIB va elaborar el document Anàlisi de la torrentada del 9 d'octubre en el nucli urbà de Sant Llorenç i propostes d'actuació, en què es va identificar la necessitat de fer una obra de drenatge transversal a la variant i a la rotonda de Sant Llorenç com a "punt negre amb incidència crítica" respecte de les inundacions. El Consell va posar en marxa el projecte el 2020.

El president ha acusat l'equip anterior del "bloqueig" d'aquest projecte "després de quatre anys d'inactivitat". Galmés ha assegurat que "ha estat una prioritat per a nosaltres i hem aconseguit esmenar les deficiències per poder iniciar la licitació. Estam convençuts que oferirà més seguretat i tranquil·litat als habitants del municipi de Sant Llorenç".

Per la seva banda, el batle de Sant Llorenç, Jaume Soler, ha manifestat la seva satisfacció: "És un projecte importantíssim per a Sant Llorenç". També ha recordat que queden encara més actuacions hidràuliques al municipi com les previstes als ponts, a la zona costanera i a Son Carrió, "encara que aquest és el projecte més prioritari".

Les obres

Una vegada obtingut el vistiplau de Recursos Hídrics, el personal tècnic de Carreteres ha de validar el projecte i el Consell l'ha d'aprovar. Després començarà el procés d'expropiacions, exposicions públiques i licitació de les obres, que comportarà una tramitació llarga. Té un pressupost aproximat de cinc milions d'euros i consisteix a incrementar la capacitat hidràulica de l'obra de drenatge existent al torrent de ses Planes, el que va causar les inundacions de l'octubre de 2018 a l'altura de la variant de Sant Llorenç. En concret, les canonades per on transita el cabal d'aigua passaran de quatre a deu, el que significa multiplicar per cinc la capacitat hidràulica, amb una capacitat de 5,7 metres d'ample per 4,40 metres d'alt. D'aquesta manera, es donarà pas al cabal a partir d'una estimació de les pluges més fortes caigudes a la zona els darrers 500 anys. També es modifica la rotonda per evitar que faci de barrera de l'aigua. La construcció actual va actuar de presa el 9 d'octubre de 2018 i va desviar el cabal de la torrentada cap al nucli urbà, segons el personal tècnic.

stats