Política
Societat 09/11/2023

Aprovada la congelació de la tarifa de residus per al 2024 a Mallorca

Al ple del Consell de Mallorca també s'ha aprovat una moció contra la violència

2 min
Ple del Consell de Mallorca

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous una modificació de crèdit de 43 milions d'euros per congelar la tarifa de residus sòlids urbans (RSU) per al 2024. Amb aquesta mesura es pretén mantenir la tarifa de tractament de residus actual en 114,95 euros per tona, ja que la proposta de l'empresa concessionària Tirme era de 225,78 euros per tona. Des de la Direcció Insular de Residus s'ha informat que l'alça de la tarifa el 2024 es deu a l'increment de l'IPC, la pujada de l'Euríbor i el decret aprovat pel Ministeri d'Energia que retira les subvencions a determinades energies renovables, entre elles la generada a través de la incineració.

La modificació de crèdit afecta 11 milions a compte de l'aportat pel Govern pel deute històric que manté amb el Consell i 32 milions de recursos propis, la majoria dels quals són romanents. L'empresa que gestiona la planta incineradora de Mallorca també ha assumit una part d'aquest increment, amb una aportació de 5,1 milions d'euros.

Vox s'absté a la moció del PSIB contra la violència

El PSIB ha presentat una moció d'urgència per condemnar els actes antidemocràtics d'aquests dies contra persones, seus de partits polítics i sindicats. Tots els partits s'hi han posicionat a favor llevat de Vox, que s'ha abstingut, tot i que s'ha acceptat incloure una condemna a l'atemptat a Aleix Vidal-Quadras, que ha tingut lloc aquest dijous dematí.

Vox ha volgut prendre la paraula a l'inici de la moció i en negar la paraula a David Gil, portaveu de la formació al Consell, els cinc representants han abandonat el ple en el moment que s'ha iniciat el debat de la moció. Finalment, hi han tornat i s'han abstingut.

Catalina Cladera, portaveu socialista, ha afirmat que "som on som perquè hi ha partits que estan aquí asseguts que inciten la violència i amb la moció podem aprofitar per condemnar qualsevol atac a la democràcia. Hem de donar exemple i convidar a la convivència pacífica".

Càmeres a la carretera de la Serra

El Consell de Mallorca ha informat en el ple que instal·larà 70 càmeres a tot Mallorca, 17 de les quals a les carreteres de la serra de Tramuntana, que incorporaran lectors de matrícules i sonòmetres. El responsable insular de Mobilitat, Fernando Rubio, ha assenyalat que la informació que recollirà el sistema es facilitarà als organismes competents en matèria de trànsit, en aquest cas la DGT, per millorar el control i la seguretat dels usuaris.

Aquestes càmeres poden veure i enregistrar imatges, comptar vehicles i mesurar-ne la velocitat. A més, es pot diferenciar entre vehicles pesants, lleugers, bicicletes i motocicletes. Està previst ampliar els contractes perquè es puguin instal·lar elements addicionals com ara càmeres que puguin llegir les matrícules o sonòmetres que mesurin els decibels de pas del vehicle.

Fernando Rubio ha explicat que "ens vàrem reunir amb els afectats de l'Ma-10 de la serra de Tramuntana, hem escoltat els veïns i la seva problemàtica. El que es necessita és una acció coordinada entre totes les administracions, ja que el Consell de Mallorca no té competència sancionadora, és de la DGT".

stats