Successos

Disparen a la cara Aleix Vidal-Quadras i la policia investiga si l'Iran està darrere l'atac

L'expresident del PP a Catalunya ha estat disparat a Madrid i té una doble fractura a la mandíbula

4 min
La Policia investiga el tiroteig a Vidal-Quadras a Madrid

Madrid / BarcelonaLa Policia Nacional investiga si l'Iran està darrere del tret amb pistola de foc que ha rebut aquest migdia l’expresident del PP a Catalunya Aleix Vidal-Quadras al centre de Madrid. Aquesta és, a hores d'ara, una de les hipòtesis que estan sobre la taula, segons fonts policials, tot i que no es descarten altres motivacions. Els fets s'han produït a dos quarts de dues del migdia al carrer Núñez de Balboa, al barri de Salamanca de la capital espanyola, quan un home ha baixat d’una moto amb el casc posat, li ha disparat, i ha tornat a pujar-hi per fugir amb una altra persona. Efectius del servei d’emergències han aconseguit estabilitzar el fundador de Vox, de 78 anys, que ha estat traslladat en estat conscient a l’Hospital Gregorio Marañón. Allà, fora de perill, ha estat operat d’una doble fractura a la mandíbula causada per l’impacte de la bala, que hauria entrat per la galta dreta i hauria sortit per l’esquerra de la cara.

La policia espanyola s'ha desplaçat fins al lloc dels fets i ha posat a càrrec de la investigació el grup d’homicidis de la prefectura superior de la Policia Nacional de Madrid, que compta també amb la col·laboració d’especialistes de la policia científica. Es tractaria d’una acció "planificada" comesa per professionals de la delinqüència, apunten fonts policials a l’ARA. El motiu no s’ha confirmat oficialment i al llarg del dia s’han descartat hipòtesis com la d’un intent de robatori de rellotges a què s’havia apuntat, ja que quan ha sigut atès pels serveis mèdics Vidal-Quadras encara portava rellotge i no era car, segons fonts policials. Ara bé, cobra força la d’una venjança de l’Iran, una línia d'investigació que la policia ja ha obert.

Segons informa Efe, el mateix Vidal-Quadras ha comunicat als facultatius que l'han atès aquesta possibilitat, unes declaracions que la policia està intentant verificar. De moment, el polític encara no ha declarat davant de la policia a l'espera que surti del postoperatori. Segons fonts policials, els autors encara no han estat identificats (portaven un casc de moto que els tapava la cara) i els investigadors encara no tenen la matrícula del vehicle amb el qual han fugit. Unes hores després, però, segons fonts de la investigació consultades per l'ARA, la policia ha trobat a Fuenlabrada una moto cremada. Ara investiga si està relacionada amb els fets.

A l'hospital, Vidal-Quadras hauria dit que no té altres enemics després de recordar els seus estrets vincles amb l’oposició al règim iranià. No fa ni dos mesos que va participar en una conferència a Brussel·les organitzada pel Consell Nacional de Resistència de l’Iran (NCRI), una força política d’exiliats opositors amb base a França i Albània integrada per organitzacions que el govern iranià considera terroristes. Fins fa uns anys, també la catalogaven així la Unió Europea i els Estats Units. Vidal-Quadras hi ha tingut una implicació des de fa temps, quan era eurodiputat, però també actualment. De fet, en el naixement de Vox el 2014, es va publicar que bona part del finançament que havia rebut la formació ultra provenia de l'NCRI.

Aleix Vidal-Quadras en una imatge d’arxiu.

La presidenta del Consell Nacional de Resistència de l’Iran, Maryam Rajavi, també ha vinculat el govern iranià amb l'atac que ha patit Vidal-Quadras: "Per a nosaltres, és evident que el primer sospitós és el feixisme religiós al poder de l'Iran, contra el qual el doctor Vidal-Quadras va dedicar una part important de la seva vida", ha assegurat en una publicació a les xarxes socials.

Condemna unànime

La condemna de la classe política de l'atac que ha patit l'exdirigent popular ha sigut generalitzada. El rei Felip VI li ha enviat un telegrama: "Estic molt impactat i consternat pel brutal atac del qual has sigut víctima i que condemno fermament". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha expressat ràpidament a través d'una piulada a X "tota la solidaritat i una ràpida recuperació" per a qui va ser també vicepresident del Parlament Europeu. La seva etapa a l'Eurocambra va acabar el 2014, any en què va participar en la gènesi de Vox –va ser-ne president provisional, abans de Santiago Abascal–, arran de les seves discrepàncies amb el llavors líder del PP, Mariano Rajoy. En roda de premsa, Abascal ha expressat la seva "commoció per l'intent d'assassinat" a Vidal-Quadras –"el nostre amic", ha dit–, i ha desitjat que les forces de seguretat "atrapin com més aviat millor els assassins i que ningú els amnistiï mai". "Preguem perquè mantingui la seva vida", ha pregat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. També des del PSOE, el president espanyol, Pedro Sánchez, li ha desitjat una "ràpida recuperació" i ha confiat que es detinguin els responsables.

L'última aparició de Vidal-Quadras lligada al PP va ser com a convidat a la convenció que va celebrar el partit l'any 2021 i amb la qual Pablo Casado volia consolidar el seu lideratge. Allà, va incomodar el llavors líder del partit exhibint les seves discrepàncies amb l'estat de les autonomies. Ara presideix el Fòrum Llibertat i Alternativa, una de tantes organitzacions que envolten la galàxia de la dreta i la ultradreta més enllà dels partits polítics, i que està implicada en la convocatòria de la majoria de mobilitzacions que tenen lloc contra Pedro Sánchez i, recentment, contra l'amnistia. Moments abans de l'atac que ha rebut aquest dijous, ha fet una piulada a X en la qual ha criticat l'acord entre el PSOE i Junts per a la investidura de Sánchez. "La nostra nació deixarà de ser una democràcia liberal per convertir-se en una tirania totalitària. Els espanyols no ho permetrem", ha escrit.

stats