09/10/2015

ANPE salva l’acord marc que desconvoca la vaga

2 min
DIVISIÓ SINDICAL 
 L’acord marc fou ratificat per només 3 dels 6 sindicats presents a la mesa.

PalmaLa Mesa Sectorial d’Educació ratificà ahir l’acord marc negociat entre els comitès de vaga i la Conselleria d’Educació. Ho féu, però, per la mínima i gràcies al suport d’ANPE, que se sumà als vots dels sindicats que l’havien negociat, STEI i la FE-CCOO. Així, la vaga indefinida quedà desconvocada per aquests dos sindicats.

La composició de la Mesa Sectorial feia que l’STEI, que té 15 representants a la Junta de Personal Docent, i FE-CCOO (5) necessitassin el suport d’almenys un dels altres sindicats. Aquests només podien ser o bé ANPE (5) o FETE-UGT (5), ja que tant Alternativa (8) com UOB (5) estan sotmesos a la voluntat de l’Assemblea de Docents.

Finalment, només ANPE ratificà l’acord, perquè FETE-UGT es negà a participar de la votació sobre un acord “tancat, que s’ha negociat fora de l’àmbit de la Mesa Sectorial”, explicà el secretari de Comunicació, Jordi Picó. “Des de la Conselleria ens han dit que l’acord es pot desenvolupar, però veim que està tancat i que poc podrem moure”, va afegir Picó.

ANPE donà suport al document perquè, “amb independència del color polític, no podem perdre aquesta oportunitat de negociació”.

Així com estava previst, la segona força sindical, Alternativa, no signà l’entesa a l’espera que l’Assemblea de Docents s’hi pronunciï en la votació en els centres prevista per als dies 14 i 15 d’octubre. Des del sindicat explicaren ahir que no poden dir “ni que sí ni que no”, perquè el sentit del seu vot sempre anirà en consonància amb el que decideixi l’Assemblea.

Més contundent fou UOB Ensenyament, que s’hi posicionà clarament en contra i comunicà al conseller Martí March, al director general de Planificació, Antoni Morante, i a la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, que no signava l’acord perquè pensen que “la Conselleria no ha volgut escoltar la veu dels docents i s’ha precipitat signant un acord amb dues forces sindicals que només han consultat els seus afiliats”. UOB titlla l’acord de “lesiu, regressiu i incomplet”.

March, satisfet

L’STEI donà ahir per “tancada una etapa de conflictivitat extrema provocada pel Govern del PP de Bauzá i que va atacar tots els pilars del sistema educatiu públic”. Igualment, recordaren que hi ha “molts punts en conflicte” que no formen part de les convocatòries de vaga i que, a partir d’ara, “amb el retorn de la normalitat negociadora” a la Mesa Sectorial d’Educació, l’STEI tornarà a posar damunt la taula. Uns assumptes la prioritat dels quals “es vol consensuar amb la resta de sindicats”.

Martí March valora positivament la ratificació del document, tot i la divisió sindical. “Amb aquesta ratificació assolim el nivell de normalitat que nosaltres volem, perquè només així podem abordar seriosament els problemes que té el nostre sistema escolar”, digué. Assegurà que té clar que “el document s’ha de desenvolupar en el marc de la Mesa Sectorial, i que els distints sindicats poden fer propostes concretes”.

stats