Societat 18/06/2020

Andreu Manresa: "IB3 no forma part de cap organització criminal"

El director general de l'ens públic compareix davant del Parlament per explicar-ne la implicació en el frau de drets d'autor anomenat La Roda

Maria Llull
3 min
El director general d'IB3, Andreu Manresa, durant la seva compareixença

PalmaEl director general d'IB3, Andreu Manresa, ha comparegut aquest dijous davant del Parlament per informar sobre la investigació de l'Audiència Nacional del presumpte frau anomenat La Roda, que afecta 14 canals autonòmics, entre els quals hi ha el balear. "IB3 no forma part de cap organització criminal", ha assegurat durant la seva intervenció.

Manresa va rebre el febrer la notificació que IB3 estava sent investigada pel jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno pel presumpte frau, juntament amb 13 televisions més, la majoria de les quals són autonòmiques. A més dels tres grans grups televisius d'àmbit estatal (Atresmedia, Mediaset i Radiotelevisió Espanyola) i IB3, són objecte d'investigació Canal Sur, TV Extremadura, Radiotelevisión del Principado de Asturias, Televisión de Galicia, Radio Televisión de Aragón, EITB (País Basc), Telemadrid, Televisión Pública de Canarias, RTVCYL (Castella i Lleó) i CMM TV (Castella-la Manxa).

Mitjançant el mètode de La Roda, suposadament, es varen obtenir ingressos milionaris (uns 100 milions d'euros) en concepte de drets d'autor per continguts musicals que s'emetien en programes nocturns. "A IB3 no se li imputa cap delicte en concret, només s'investiga si la participació en els fets és constitutiva d'infracció penal", ha dit Manresa durant la compareixença davant la Comissió de control de l'ens públic, el qual, segons el director general, "s'ha limitat a adquirir programes de contingut musical per a la matinada, un fet molt habitual a televisions nacionals i internacionals". "Tot d'una que hi va haver la sospita d'un delicte contra la propietat intel·lectual, vàrem deixar d'emetre aquests programes", ha assenyalat.

Manresa també ha explicat el mecanisme de funcionament de La Roda (des del 2006 fins al 2011): "S'han apropiat d'uns drets d'autor que no els corresponien, fent petites modificacions a les partitures d'obres clàssiques i registrant-les com a noves". Segons la policia, l'entramat creava música de baixa qualitat i registrava falsos arranjaments en obres musicals de domini públic que s'emetien en programes televisius de la matinada, d'acord amb alguns responsables de programació de les cadenes. En ser emeses per televisió, aquestes obres generaven beneficis econòmics en concepte de drets d'autor.

Hi ha dues persones vinculades a IB3 implicades en aquest cas, un músic i un cap de departament de producció, encara que Manresa no n'ha donat els noms per preservar "la presumpció d'innocència dels afectats per la investigació". A més d'esbrinar la implicació de les televisions, el jutge Moreno vol dirimir "si hi ha hagut familiars implicats com a testaferros", ha apuntat Manresa.

Malgrat la implicació del cap de producció, Manresa ha reconegut que no s'ha obert cap "expedient d'investigació interna", encara que els responsables de l'ens públic han intentat "aclarir de dalt a baix tot el que estava en qüestió". "Consider que els meus antecessors varen fer una actuació legal i que no estan implicats en cap trama, però, en cas que es demostrassin implicacions personals o institucionals, prendríem mesures dràstiques", ha apuntat el director general, a més de considerar que IB3 és més "víctima" que subjecte de la investigació.

Manresa ha explicat que l'Advocacia de la Comunitat Autònoma representa IB3 en aquest cas i que"va fer un recurs d'apel·lació" que encara no s'ha resolt "perquè no es donen els supòsits legals per citar l'ens públic com a investigat". IB3 ha pagat un total de "24 milions d'euros" en drets d'autor al llarg de la seva existència i, pel que fa a aquests programes musicals que s'emetien de matinada, "va facturar 500.000 euros".

stats